Международен ден на хората с увреждания
Изложба за Международния ден на хората с увреждания. Снимка: parliament.bg

Днес светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Днешният 3 декември е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 г. 

Целта е да се мотивират политиците и институциите да осигурят на тези хора достъп до общата архитектурна среда, до общообразователната система, до общия пазар на труда, както и до информация.

Усилията в международен мащаб са насочени към интегрирането на гражданите с подобни проблеми – те да не бъдат затваряни в домовете си или в социални институции, а да посещават обществени места и да упражняват правото си на образование и труд.

По повод Международния ден на хората с увреждания вчера в Народното събрание на България бяха организирани среща с представители на Национално представителните организации на и за хората с увреждания и изложба на художници с увреждания.

Инициативата за среща беше на народните представители от Комисията по труда, социалната и демографската политика. В Клуба на народния представител бяха представени коледни сувенири и изделия, изработени от различни организации, които депутатите и гостите на Народното събрание имаха възможност да купят с благотворителна цел.

В изложбата са представени 15 платна от различните творчески периоди на двамата художници. Експозицията ще гостува на Народното събрание до 14 декември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук