Оскар

Филмите, които искат да се състезават за Оскар за най-добра продукция, ще трябва да отговарят на определени критерии за разнообразие, реши Академията за филмови изкуства и науки, съобщи Би Би Си.

Академията излага четири „стандарта“, с прилагането на които се надява да засили представителството и включването на участници с техните постижения както пред, така и зад камерата.

За 96-те Оскари през 2025 г. само филми, които са изпълнили поне два от стандартите, ще се класират за наградата.

Отсъствието на цветнокожи актьори или такива от малцинства сред номинираните през 2016 г. доведе до яростна реакция, като филмови звезди бойкотираха церемонията и се засили движението #OscarsSoWhite.

Това доведе до обещание от Академията да удвои жените и представителите на цветнокожите и малцинствата сред своите членове до 2020 г.

Неотдавна Академията покани 819 нови членове да гласуват за тазгодишните Оскари, от които 45% са жени и 36% не са бели, и казва, че сега е удвоила броя на жените членове и е утроила броя на хората от слабо представени досега етнически и расови общности.

До възможността за награда за най-добър филм ще се допускат такива, в които има достатъчно представители на жените, расовите и етническите групи, ЛГБТ+ и хората с увреждания.

Посочени са и следните области, в които трябва да бъдат включени такива групи:

– Екранна актьорска игра и сюжетни линии, „като поне един от главните или поддържащи актьори е от недостатъчно представена расова или етническа група“

– Творчески ръководни позиции, ръководители на отдели и на екипи

– Платени стажове и обучение

-Публично разпространение и маркетинг

Тези изисквания ще се прилагат само за филми, направени през 2024 г. за церемонията по награждаването през 2025 г. и след това. Дотогава филмите от 2021 г. ще трябва да представят формуляр по стандартите на Академията за включване.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!