летните сараи на Доган, на плаж Росенец

С констативен акт на Община Бургас от 20 август, собственикът на имота на плаж Росенец, познат на широката българска общественост като „летния сарай” на почетния председател Ахмед Доган, трябва да премахне няколко незаконни постройки, изградени на плажа Росенец.

летните сараи на Доган, на плаж Росенец

Не е ясно обаче кой ще извърши отстраняването на постройките, защото строителни книжа липсват, не е посочено и кой точно е собственикът на имота.

„В продължение на години летният сарай на Доган в парк „Росенец“ се разрастваше пред широко затворените очи на местни и държавни институции. Поставена под безпрецедентен обществен натиск, Община Бургас беше принудена да извърши крайно закъсняла проверка на комплекса, който се оказа пълен с редица незаконни постройки“, написа в социалните мрежи председателят на „Да, България” Христо Иванов.

летните сараи на Доган, на плаж Росенец

Всъщност общината е издала заповед за събаряне на 5 постройки – две от тях нямат никакви документи и са изградени върху частна земя, следователно собственикът ще обжалва заповедта за тяхното премахване.

Днес пък областният управител на Бургас Вълчо Чолаков каза, че евентуално събарянето щяло да е догодина.

Но кой ще плати?

По стар обичай това ще са всички български данъкоплатци, които нито са строили незаконно, нито са ползвали постройките. Няма да платят нито чиновниците, които са си затворили очите за нарушенията, нито собственикът, нито изпълнителят. А всеки един от нас…

летните сараи на Доган, на плаж Росенец

Очевидно е, че на Росенец е допуснато огромно, нахално нарушение, както от страна на изпълнителя, така и от страна на общинските и държавни институции. Предполагам, че който и да е обикновен гражданин ако си построи барака в двора, от общината веднага ще му я бутнат. Но на Росенец никой нищо не е видял, нито е чул, нито е разбрал.

Да не забравяме, че на Росенец има и кей, който също е незаконен, както стана ясно от проверката на прокуратурата. „Пристанът за яхти пред сараите няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж; Не се съхраняват и строителни книжа, както и няма искания за издаване на разрешение за строеж на мостик – кейова стена; Пристанището няма и удостоверение за експлоатационна годност”, пише в констатациите на ВАП. Но за кея никой още не е казал, че ще го маха.

летните сараи на Доган, на плаж Росенец

Постройките да се ползват от българското общество

Но каквото било-било. Факт е, че сградите вече са там. Кеят също. Защо тогава незаконните постройки да не служат на обществото, вместо да бъдат премахвани с нашите пари? Това ще бъде далеч по-евтино и смислено за България.

Например, трите незаконни бунгала и бараки могат да бъдат дадени на Министерството на образованието, заедно с марината, за да бъдат използвани за училище за водни спортове за деца?

летните сараи на Доган, на плаж Росенец

Ако трябва дори с предимство могат да се ползват децата от родното село на Ахмед Доган – Дръндар.

Това е една абсолютно благородна идея, която ще е далеч по-евтина и би послужила в полза на обществото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук