Александър Лукашенко
президентът на Беларус Александър Лукашенко

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че не изключва свикването на предсрочни избори, но е твърде рано да се определи дата. След оспорваните президентски избори през август Лукашенко се сблъска с най-големите протести за 26-годишното си управление.

Безпрецедентни демонстрации в страната избухнаха, след като Лукашенко заяви, че е победил опозиционния лидер Светлана Тихановская и е спечелил 80 процента от гласовете на изборите на 9 август.

„Склонен съм да провежда предсрочни президентски избори. Не изключвам това.Казвам това за първи път“, заявява Лукашенко пред руските държавни медии.

Опозицията призова Лукашенко да признае поражението и да се оттегли, за да могат да се проведат нови избори в съответствие с международните правила.

Службите му за сигурност отвърнаха с вълна от арести и насилие срещу протестиращите и кампания за сплашване на лидерите на опозицията.

Президентът заяви, че е твърде рано да се ангажира с точна дата за предсрочни избори, като добави, че всички избори трябва да се проведат след конституционните реформи, които той предложи.

Опозиционният лидер Светлана Тихановская разкритикува плана на Лукашенко за промяна на конституцията като поредния трик, който да го задържи на власт.

Очаква се през следващите седмици Лукашенко да се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!