В парк “Росенец”, след масовото плажуване от преди месец, днес се проведе “Доган сарай бийч фестивал”.


Мотото на събитието е “Искаме Доган да уволни Борисов”.

Организаторите твърдят, че целта им е да покажат, че има гражданско общество и да вдъхнат кураж на протестиращите.

Доган сарай бийч фестивал Доган сарай бийч фестивал Доган сарай бийч фестивал Доган сарай бийч фестивал Доган сарай бийч фестивал Доган сарай бийч фестивал Доган сарай бийч фестивал Доган сарай бийч фестивал

„Този фестивал е символ на силата и победата на гражданското общество, защото допреди 3 месеца тук и дрон не можеше да прелети. Това беше може би най-охраняваната точка в България”, каза организаторът Асен Бонджев.

Граждани събраха камъни край летния сарай на Доган, с които построиха кула там на място и забиха българското знаме.

На плажа до пристанището бе издигнат голям транспарант, на който пише „Оставка Борисов! Всеки ден 18 ч. община Бургас”.

И Доган се включи

Изненадващо по време на т.нар. плажуване в парк „Росенец”, озаглавено “Доган сарай бийч фестивал”, се появи почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Той се показа сред храсти и разцъфнали цветя, които служеха за ограда между него и протестиращите. Те обясниха исканията си, помолиха го да помогне в свалянето на Борисов от власт, а Доган им пожела успех, след което помаха с ръка и се прибра навътре в сараите. Протестиращите продължиха плажуването с викове „Оставка”.

Масовото плажуване преди месец

За разлика от опита за протест на „Росенец“, озаглавен „Масово плажуване“, който се проведе на 11 юли, този път демонстрантите не бяха възпрепятствани да стигнат до плажа.

Тогава имаше напрежение между полицията и протестиращите, които не бяха допуснати до брега. Тогава около 5 000 човека от ДПС също бяха дошли да бранят имота на Ахмед Доган. И полицията мотивира решението си да не допусне протеста, за да не се стигне до етнически конфликт.

След сблъсъци с полицията и голямо напрежение, протестиращите все пак стигнаха до брега, където бяха посрещнати от симпатизантите на ДПС. До етническо напрежение така и не се стигна, въпреки очакванията на полицията.

Подробности за масовото плажуване на Росенец може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!