Хора с увреждания, протест
Снимка: БТА

Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет (МС). Те настояват в дневния ред на правителственото заседание още тази седмица да бъде внесена Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ). Искането им е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Когато протестиращите се събраха, един от инициаторите на акцията – Павлина Григорова, коментира, че няма „политическо обяздване“ на протеста. Тя обясни, че целта е да се покаже, че повече така не може да се продължава със сегашното положение с издаването на решения на ТЕЛК, предаде БТА.

От лятото е взето решение, че ще се върне старата експертиза преди 2018 г. В нея се взимат под внимание комплексно всички заболявания. В приложение 2 е направена и математическа формула, която няма да позволява орязването на проценти, коментира Григорова. Самата тя е в инвалидна количка и има няколко заболявания, основното от които е кардиомиопатия.

Хора с увреждания, протест
Снимка: БТА

С табела с надпис „Гладна стачка“ Тони Димитров от София предупреди, че хората с увреждания, със забавен ТЕЛК, са обречени да живеят без средства. Трябва да се изплатят незабавно пенсиите на всички, призова той. Димитров каза, че с приемането НМЕ ще му се даде по-висок процент. Той каза, че е с основно заболяване диабет, като на три години го презаверява.

Протестиращите настояха и за среща с премиера Гълъб Донев. Те входираха подписка в деловодството на Министерския съвет. Протестиращите искат и парламентът да гласува промените в Закона за хората с увреждания, които да им гарантират подкрепа, докато чакат решението от ТЕЛК.

Зам.-министър Тома Томов: В края на месеца ще бъдат предложени промени в НМЕ

„До края на този месец или най-късно в началото на следващия Министерството на здравеопазването(МЗ) ще е готово с промените в Наредбата за медицинската експертиза(НМЕ).“ Това заяви служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Тома Томов на брифинг пред министерството.

Той уточни, че са събрани и обсъдени с експерти предложенията по темата на организациите, подпомагащи хора с увреждания.

„Трябва чисто технологично време да се обобщят всички становища“, каза Томов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук