телк

„Ще отида в центъра на Велико Търново с туба бензин, ще се полея и ще драсна клечката. Дано тогава някой обърне внимание на проблема ми. Всъщност това е нещо, което вгорчава живота на още стотици хора – тромавата процедура по освидетелстване от ТЕЛК“, казва 77-годишният Йордан Гърдев.

Възрастният мъж подал документи за отпускане на инвалидна пенсия на 30 юни миналата година. Неколкократно е ходил на място, за да проверява какво се случва по неговия казус, но и към момента няма развитие, пише borbabg.com. Обиден е на държавата, че преживява този кошмар, и е категоричен, че трябва да се сложи край на размотаването по институции на болни хора, които се молят за жълти стотинки, за да оцелеят.

Йордан има 50 години трудов стаж като електро-механоспециалист. Дълго време отговарял за изправността на светофарите във Велико Търново, впоследствие за асансьори и други съоръжения. Дори след пенсионирането си продължил да се труди, защото не му стигали парите.

„Взимам 523,37 лв. пенсия. При последното увеличение сумата набъбна с цели 10 ст. Това е подигравка“, разказа той.

Гърдев сподели, че в активните си години винаги е гледал да е полезен на обществото и заради това е дарявал доброволно кръв 59 пъти. Заради хуманната постъпка е бил удостоен три пъти със златен медал от БЧК.

Поводът да кандидатства за освидетелстване от ТЕЛК е преживян инфаркт на 10 юни. Оцелял благодарение на медиците в Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново.

„От клиниката ми обясниха, че

имам право на ТЕЛК след сърдечния удар.

Освен това страдам от глаукома, която засегна зрението ми, и почти не мога да разчитам на очите си. Събрах нужните документи, които ми поискаха за ТЕЛК, но не ги одобриха. Наложи се да отида при лекар от Варна, за да подготви необходимото становище. Уж след това всичко беше наред. Колкото пъти отида на място, ми казват да чакам, че има нови разпоредби и още 6000 души са подали молби“, сподели 77-годишният мъж.

През целия този период състоянието му продължава да се влошава и дори го диагностицирали с онкологично заболяване. Наложило се да преживее операция по отстраняване на туморно образувание в Русе.

„Желая да прикрепя към документите за кандидатстване и епикризи за онкологичното заболяване, но ме връщат. Питам се дали ще съм жив, докато ми излезе решението за освидетелстване“, допълва Йордан.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук