Служебният кабинет днес измени Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, с което промени условията за предоставяне на ТЕЛК. По думите на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев промените „допринасят за по-справедливо оценяване на заболяванията, както и за прецизиране на случаите за определяне на пожизнен срок на инвалидност и/или чужда помощ“.

Сериозна промяна се извършва в Методиката за прилагане на оценката за трайно намалена нетрудоспособност, вида и степента на трайното увреждане в проценти. Същественото в тази промяна е отчитането на всяко едно увреждане в общата оценка, а не както досега – само на водещото, независимо от процентите, които му съответстват, обясниха от МЗ.

В основната си част направените изменения са предложени от организации на хората с увреждания и са съгласувани с експертните съвети към министъра на здравеопазването по съответните медицински специалности и Националната експертна лекарска комисия, казва се още в съобщение до медиите.

„Ще се направи последваща промяна и в ТЕЛК комисиите като ще дадем възможност на много повече експерти в страната да оценяват и да правят експертизата, ще бъдат поставени точно определени срокове за извършването ѝ, а не да се чака дълго време заради натрупаните случаи“, подчерта министърът.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук