транспорт

10-годишните ще пътуват безплатно в градския и междуселищния транспорт от 1 февруари. За по-големите ученици и пенсионерите са предвидени намаления, съответно от 70% и 40%. Това реши Министерски съвет по време на днешното си заседание.

„Бюджетът на мярката е 73 милиона лева. Парите са осигурени от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас”, заяви транспортният министър Христо Алексиев.

Министерският съвет е приел и промени, с които увеличава с 27 милиона субсидиите на междуселищните линии. Повече пари ще получават и нерентабилните линии, за да продължат да съществуват.

„Целта е да има достъпност, мобилност, осигурен транспорт за всички хора. Вярвам, че мярката ще доведе до по-мащабно

ползване на градския транспорт

и ще намали пътуванията с коли, съответно – и замърсяванията”, каза Алексиев.

И поясни, че намаленията ще важат през цялата 2023 година.

“В резултат на това решение, от 1 февруари до края на годината, всички деца на възраст до 10 години ще пътуват безплатно в градския транспорт, а за учениците отстъпката ще се увеличи от 20% на 70%. Намалението на цената на картите за възрастните хора ще е с допълнителни 20%, общо 40% по-ниска цена”, коментира служебният премиер Гълъб Донев.

Премиерът припомни, че датата на следващите предсрочни парламентарни избори е вече известна – 2 април, а мандатът на това служебно правителство изтича следващата седмица. „В последните месеци се изговориха много думи, редуваха се обвинения и обещания, а хората очакват свестни решения и действия. Ако всеки върши работата, за която е избран и назначен, съвестно и с мисъл за другите, ще живеем в държава, в която факторът „небрежност“ ще е изолиран случай. Знаем много добре, че проявите на небрежност са тези, които причиняват щети, понякога с фатален край“, коментира още Донев.

Работи се и по мярката за компенсация за скъпите горива. През уикенда министърът на икономиката Никола Стоянов отчете и сериозен спад в цените на бензина и дизела в сравнение с лятото – съответно с 20 и 15%.

 

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук