документи

На 16 септември служители на ГДБОП са провели специализирана полицейска операция по образувано досъдебно производство за организирана престъпна група с участието на председатели на ТЕЛК, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

В хода на операцията са задържани 7 лица – трима председатели на ТЕЛК и четирима посредници. Разпитани са множество свидетели, някои от които – пред съдия. Иззети са множество документи и парични суми в големи размери.

По информация на БНР една от болниците, в които е проведена операция, е Университетската болница за активно лечение по онкология. Другите две са градски болници в столицата. Сумите, които са били плащани за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, са били в зависимост от социалния статус на лицата и са започвали от 1000 лева.

Операцията на ГДБОП е започнала вчера и е продължила и през изминалата нощ. Разпитани са десетки свидетели пред съдия. При акцията са иззети много документи и парични суми в големи размери. По случая има образувано и досъдебно производство за организирана престъпна група с участието на председатели на ТЕЛК комисии.

Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Действията по разследването продължават.

МВР е задържала лекари, които са участвали в ТЕЛК комисиите

Задържаните са лекари, които участват в ТЕЛК комисиите и посредници. Това заяви на брифинг главен комисар Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

По думите му са събрани доказателства. „По този начин се ощетява държавата с милиони левове. Ще има съответните експертизи“, допълни по БНТ Петър Тодоров.

Той добави, че работата по случая продължава.

„По случая има образувано следствено дело“, каза още директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

По думите му става въпрос за 3 болници, схемата е действала на територията на София.

Главният секретар на МВР и директорът на ГДБОП дадоха изявление във връзка с проведената от ГДБОП операция.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!