ГЕРБ и ДПС не искат да спечелят тези избори
На снимката: Кольо Колев

Ясно прозира желанието новият политически проект на бившите министри Асен Василев и Кирил Петков да бъде удушен още в зародиш и да бъде удавен в капка вода. Това е съвсем естествено, защото останалите политически партии виждат в тях заплаха. Темата коментира социологът и собственик на агенция „Медиана“ Кольо Колев специално за ДЕБАТИ.БГ. 

Това важи за всички. Съвсем естествено малко или много се опитват да ги унищожат с различни ходове. Изведнъж доброто образование се превръща в недостатък с определения като „харвардските хитреци”. Такива жалки, но опасни за тази политическа формация неща, се случват, посочи той.

По думите му има има огромна ниша, в която хората търсят алтернатива и дори партии като „Демократична България“ се противопоставят на тази формация, макар и с по-меки средства.

Позицията на Демократична България също е забавна. От една страна искат да се повозят на авторитета на двама сериозни играчи. От друга страна казват, че ще им дадат избираеми места при някои условия. Това е същото, но с по-меки средства, допълни той.

Той акцентира, че фронтът около новата формация е по-широк от на „Демократична България“ и левицата. Акцентира, че идеята е да е привлекат хора ляво-център или дясно-център.

Асен Василев и Кирил Петков имат потенцил да получат такава парламентарна подкрепа, че да могат да управляват. 60% от избирателите на този политически пазар не откриха своята надежда и на кого да заложат, а това е огромна маса – над 3 милиона. Ако 1/5 от тези хора се обърнат към новата политическа формация – това ще са около 600 хил. избиратели, добави Колев.

Ще успее ли новата формация да бъде първа политическа сила; каква ще е стратегията на новото служебно правителство в следващите месеци; може ли БСП да бъде партия на промяната и какви са факторите за съставяне на работещо мнозинство – четете ТУК

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук