Джаксън Полък
Джаксън Полък пред една от творбите си.

Картина на световноизвестния американски художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. Това съобщи БНР, позовавайки се на свои източници. По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до десетки милиони.

Операцията е проведена на териториите на София, Атина и на остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

В процеса на акцията е намерена и картината, в чиито долен десен ъгъл се чете името на модерниста Джаксън Полък.

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

Откритата картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на Джаксън Полък от 1949 година. Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

При паралелни действия, извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина, са иззети общо 5 други картини на известни автори.

Джаксън Полък е водеща фигура в абстрактния експресионизъм. Страда от алкохолизъм през целия си живот. Умира на 44 години при автомобилна катастрофа, след се блъска с колата си пиян. За разлика от много свои събратя, Полък получава значим успех и слава още приживе. А картините му, които нямат нищо общо с фигуралната живопис, днес струват баснословни суми.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук