Явор Серафимов
Кадър: NOVA

Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи срещу вицепремиера Мария Габриел и министри. Това заяви пред NOVA директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов, коментирайки заплахите срещу магистрата.

„Получили сме имейлите, които съдържат заплаха по отношение на съдия Цариградска. През последните седмици зачестиха подобни заплахи, включително срещу Мария Габриел и различни министри. Става въпрос за множество заплахи, отправени срещу един широк кръг от публично известни лица. Това се случва през последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то – известно е с псевдонима „Червения пират”. Това е български гражданин, живеещ скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно”, заяви той.

Според него става въпрос за психически неуравновесен човек, „който следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към тези лица“.

„Дали едно лице е сътрудник на МВР или не – нямаме право по закон да разкриваме подобни данни. Информация за това дали Мартин Божанов- Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно производство“, посочи той в отговор на въпроса дали убитият Божанов е имал връзки и вид покровителство в системата на МВР.

През периода февруари – март 2022 година срещу Божанов в МВР са постъпили пет сигнала.

„По това време вътрешен министър беше Бойко Рашков. Сигналите са насочени за извършване на проверка към ГДБОП. Един от сигналите е от Антикорупционния фонд, три сигнала от Адриана Симеонова – бившата съпруга на Божанов и един сигнал има от Евгени Симеонов, който е настоящият съпруг на г-жа Симеонова. Най-общо сигналите са за търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от страна на Божанов и групата, която той вероятно е ръководил. Извършени са проверки и материалите са предоставени в Софийска градска прокуратура”, обясни Серафимов.

По думите му по време на проверката е установена принуда спрямо съдия Владислава Цариградска, която е бил извикана за разпит и е образувано досъдебно производство.

„Основното престъпно деяние на Божанов, което установихме – са така наречените имотни измами. Първите сигнали за това са подадени към ГДБОП през 2022 година. Това не означава, че преди това в други структури на МВР не е постъпвала подобна информация”, подчерта той. И допълни, че ГДБОП не е разследвал „магистрати, свързани с така наречения клуб SS, защото няма такова право”. „Такова право има само КПКОНПИ, които разследват корупция. Подадохме сигнал към прокуратурата”, уточни шефът на ГДБОП.

Серафимов каза още, че пpез 2021 година в ГДБОП е получен сигнал за търговия с влияние, подаден срещу Петър Петров по прякор Пепи Еврото.

„През ноември 2021 година в ГДБОП е получен сигнал от Антикорупционния фонд. В него са посочени данни, касаещи обвързаността на бивши и настоящи служители на МВР с охранителната фирма „Делта Гард“. Бих определил сигнала като многопластов, с различни сюжети в него. Един от тях е историята около Илия Златанов, собственикът на „Изамет“, който е осъществил контакт с Петър Петров. Според Златанов Петров е бил добре запознат с обстоятелствата около делото срещу неги и срещу немалък хонорар му е обещано да си възвърне собствеността върху отнети имоти“, заяви  главен комисар Явор Серафимов.

По думите му при проверката е установено, че има замесени магистрати.

„Може би пак са споменати 3-4-5 човека, които са в съдебната система и са в много добри отношения с Петър Петров. Те са на различни нива, като се започне от Районна прокуратура през Градска, дори към спецпрокуратурата, която към онзи момент още съществува“, подчерта шефът на ГДБОП.

Той обясни, че „публично известни са станали някои снимки за посещението на г-н Сарафов в така наречения клуб за магистрати“.

„Считам, че този клуб е посещан от много хора. В самия сигнал не се посочва той да е бил редовен посетител, но в последните материали, които бяха излъчени, има твърдения, че той го е посещавал редовно. Това мисля, че е споменато в материалите, които сме предали във Върховната касационна прокуратура“, заяви Серафимов.

„В нашата проверка се стига до „клуба на осемте джуджета“. Именно там са проведени срещите. Там господин Златанов е бил заведен от негови познати, за да се срещне с Петьо Петров. Той е бил посредникът. Нямам данни с кой друг се е срещнал, но самия Златанов е казал, че там е виждал различни хора, които чакат едва ли не на опашка, за да им бъде помогнато за различни проблеми. Входа на тази проверка самият Петров също е бил призован и се е явил като свидетел и е дал сведения“, категоричен е шефът на ГДБОП.

Материалите по проверката са изпратени във ВКП през януари 2020 година.

„След това нямаме информация какво е станало по-нататък. След като са събрани нашите материали – имайте предвид, че беше събран огромен обем от материали. Става дума за търговия с влияние на Петър Петров, касае се за измами, които са съществували около групата около Петров. Информацията представлява повече от 100 листа справка“, обясни Серафимов.

„Нямаме обратна връзка по случая през това време. Като цяло самата прокуратура е длъжна да ни уведоми къде се намира нашия сигнал. В случая това не е направено. Има случаи, в които движението на сигналите се проследява лесно. Но има и други, в които прокурорът вероятно може да е забравил“, посочи той.

Според шефа на ГДБОП няма информация „лицето Петър Петров- Еврото да не е жив“.

„Това, което знаем е, че се предполага, че е жив. Предполага се, че е напуснал територията на страната. Знае се, че не е напуснал страната по легалния начин. Най-вероятно това е станало с фалшиви документи или през зелена граница. Предполагаме, че е в съседна държава, на Балканите. Към момента лицето се издирва“, посочи Серафимов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук