световните медии, световният печат

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви вчера, че според него преговарящите са близо до споразумение, което ще спре военните операции на Израел в Газа в рамките на една седмица в замяна на освобождаването на поне част от над 100-те заложници, държани от „Хамас“, съобщи „Ню Йорк таймс“, предаде БТА.

В разговор с репортери в Ню Йорк Байдън даде най-обнадеждаващата оценка на преговорите за заложниците, направена през последните дни, като предположи, че войната може би е близо до важен обрат.

„Надявам се до края на уикенда“, каза той, когато репортерите го попитаха кога очаква да започне прекратяването на огъня. „Моят съветник по националната сигурност ми каза, че сме близо. Близо сме. Все още не сме приключили. Надеждата ми е, че до следващия понеделник ще имаме прекратяване на огъня.“

Очакванията бяха изразени на фона на активен период на преговори в региона и след като през уикенда военният кабинет на Израел одобри общите условия на сделка, която ще включва шестседмично примирие срещу освобождаването на около 40 заложници. Очаква се израелска делегация да се срещне в Катар с посредници от Съединените щати, Египет и Катар.

В. „Джерузалем пост“ отбелязва, че присъствието на представители и на Израел, и на „Хамас“ в Катар за така наречените близки преговори – срещи с посредници поотделно, докато са в един и същи град – предполага, че преговорите са напреднали повече от когато и да било след началото на февруари, когато Израел отхвърли насрещното предложение на „Хамас“ за примирие от четири месеца и половина.

Вестникът отбелязва, че публично двете страни са продължили да заемат различни позиции по отношение на крайните цели на примирието, като същевременно не спират да се обвиняват взаимно за забавянето на преговорите.

Израел твърди, че ще се съгласи само на временна пауза в боевете, за да осигури освобождаването на заложниците. От своя страна „Хамас“ казва, че няма да ги освободи без споразумение, което да доведе до окончателно прекратяване на войната.

След срещата си с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания заяви, че неговата групировка е приела усилията на посредниците за слагане край на войната, и обвини Израел, че се бави, докато жителите на Газа умират под обсада.

„Няма да позволим на врага да използва преговорите като прикритие за това престъпление“, каза той.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е готов за сделка и сега от „Хамас“ зависи да се откаже от исканията, които той определи като „извънземни“ и „от друга планета“.

„Очевидно е, че искаме тази сделка, ако можем да я постигнем. Това зависи от „Хамас“. Сега наистина решението е тяхно“, каза той в интервю за американската телевизия Фокс. „Те трябва да се примирят с реалността.“

Канцеларията на емира на Катар заяви, че Ал Тани и ръководителят на „Хамас“ са обсъдили усилията на Катар да посредничи за „незабавно и постоянно споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа“.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани – чиято страна е домакин на лидерите на „Хамас“ и помогна за постигането на едноседмично примирие през ноември – трябва да пристигне в Париж тази седмица, информира френското президентство, отбелязва „Гардиън“.

Вестникът посочва, че пауза в сраженията от няколко седмици ще позволи на стотици камиони да доставят помощи в Газа, където по данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването са загинали близо 30 000 души, а болестите и гладът засягат голяма част от населението.

Според ООН количеството на помощите, достигнали до Газа през февруари, е намаляло наполовина в сравнение с януари, а генералният секретар Антониу Гутериш предупреди, че израелското нападение срещу Рафах ще бъде „пирон в ковчега“ на доставките за палестинския анклав.

На кризисното положение обръща внимание и в. „Уолстрийт джърнъл“, който отбелязва, че стремежът на Израел да елиминира „Хамас“ от властта в Газа се оказва във все по-голямо противоречие с друга цел, за която е подложен на международен натиск: да осигури доставката на хуманитарна помощ за жителите на Газа, които се борят за храна и безопасност, докато войната в южната част на страната се засилва.

Представители на САЩ се надяват, че многоседмична пауза в сраженията може да даде възможност за прекратяване на войната. Но израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта, че всяко споразумение за примирие ще забави, но няма да предотврати сухопътно нахлуване в Рафах в крайната южна част на ивицата Газа, припомня „Гардиън“.

В. „Вашингтон пост“ изразява известен скептицизиъм по отношение перспективите за развитие на войната в Газа, отбелязвайки, че в края на миналата седмица израелският премиер Нетаняху най-накрая направи това, за което критиците отдавна настояваха – той публикува предложение до своя военен кабинет, в което очерта визия за следвоенното бъдеще на ивицата Газа. Но доколкото визията на Нетаняху включва запазване на неограничен военен контрол над територията, тя беше оценена от анализаторите като опит за отлагане на проблема и възстановяване на статуквото, довело до кризата.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук