„Реформа да, но не така!“ – гласи плакатът пред сградата на здравното министерство, където се провежда протест срещу наредбата за медицинската експертиза от август.

Днес се очаква да бъде готов анализът на МЗ на Наредбата за медицинската експертиза от 3 август 2018 година, която трябваше да осъвремени и обективизира експертизата.

хора с увреждания, протест

Очаква се министърът на здравеопазването да представи нови мерки за контрол върху работата на промените в ТЕЛК във връзка с елиминиране на субективизма и в отговор на фалшивите ТЕЛК-удостоверения.

„Начинът, по който се калкулират процентите, липсващите много заболявания, някои които са отбелязани само със запетайки като миопатии, примерно. Това, че не се включват съпровождащите заболявания, а се определя едно водещо. На този етап никой от хората с увреждания не знае кой по какъв критерий му определя водещото заболяване”, така Павлина Григорова обясни защо са излезли на протест.

Протестиращите събират подписка, има и открито писмо до здравния министър.

Надежда е майка на човек с увреждане, който е на 28 години.

„Беше с процент на увреждане – 96% с чужда помощ, по новите правила му смъкнаха процента на 80%. Той е с тежка умствена изостаналост, който не може да се обслужва по никакъв начин сам. Отделно от неговото заболяване има доста съпътстващи заболявания, които по новите наредба изобщо не влизат”, каза жената.

Майката каза още, че откакто синът ѝ се е родил, тя е спряла работа и не работи, защото трябва да се грижи за него.

Според наредбата от август ТЕЛК решението се базира само на основното заболяване, а не и на съпътстващите, което доведе до намаляване на степента на увреждания според решението и съответно намаляване на помощите, които болните хора получават.

Това породи и тяхното недоволство. Към него се присъединяват и майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, които заявиха, че ще се борят за цялостна реформа на ТЕЛК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук