Стойчо Кацаров
На снимката: Стойчо Кацаров

Още днес ще се обнови заповедта за противоепидемичните мерки, обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Приема се сертификатът за преболедували от COVID-19 да се удължи от 6 до 12 месеца. Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров уточни, че удължаването важи за рамките на нашата страна, не на ЕС.

Второто, което се добавя към заповедта е документът за ваксина след поставена първа доза да е валиден като сертификат в рамките на един месец, докато се чака втора доза ваксина.

„До понеделник при проверка от РЗИ в обектите, при нарушения или нередности ще се издава само предписание, без глоби. Това е гратисен период, за да може да се тества системата и да се донагласят някои неща“, добави зам.-министър д-р Димитър Петров.

„За служителите на обектите, които работят на закрито и влизат в изискването за зелен сертификат, ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове“, каза още Кацаров.

Мнозинството здравни експерти подкрепят тази промяна, която ще стане официална по-късно днес, стана ясно още на брифинга.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!