коронавирус, грипна епидемия

Софийска област въвежда нови противоепидемични мерки на база повишение на заболелите от коронавирус.

От 7 февруари се въвежда обучение от разстояние в електронна среда на ротационен принцип в образователните институции в Софийска област.

За периода от 07-11 февруари 2022 г. се въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V, VI, VIII, IX и XI клас от образователните институции в Софийска област.

За периода от 14-18 февруари 2022 г. се въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от VII, X и XII клас от образователните институции в Софийска област;

Преустановяват се груповите посещенията в центрове – езикови и образователни, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни такива, школи за танцово и музикално изкуство, клубове и други предоставящи организирани групови услуги за деца и ученици.

Преустановява се провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

Преустановява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито, като музикални и други фестивали, събори, панаири, празници, фолклорни инициатива, фермерски пазари и базари и др., без прилагане на подхода „зелен сертификат“.

Въвеждат се ограничения до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейностите със значение за общественото здраве и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма, въвеждане на работно време до 22:00 часа, при спазване на подхода „Зелен сертификат“.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, отчетно-изборни събрания и др., без прилагане на подхода „зелен сертификат“.

Допуска се провеждане на културни, сценични и други мероприятия, циркови представления, прожекции на филми при използване на до 50% от капацитет/работна площ/брой лица, заемане само на седящи места през едно, осигурена физическа дистанция от най-малко 1.5 метра между посетителите, носене на защитна маска на лице и при спазване на подхода „Зелен сертификат“.

Провеждане на спортни състезания с професионален характер на закрито и на открито се допуска при използване на до 50% от капацитета за публика (брой лица), заемане само на седящи места през едно, осигурена физическа дистанция от най-малко 1.5метра между посетителите, носене на защитна маска на лице и при спазване на подхода „Зелен сертификат“.

Преустановят се посещенията в пенсионерски клубове на територията на Софийска област.

Търговските центрове, магазини и общинските пазари да работят при условие, че е организирана и се спазва еднопосочност на движението на хората и е създадена организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв.м. и задължително носене на маска.

Към 01.02.2022 г. Софийска област продължава да попада в лилавата зона. Към 01.02.2022 г. заболеваемостта в Софийска област е над 2 000 на 100 000 души за 14-дневна база.

В област Плевен влизат по-строги мерки за справяне с Covid-19

За обектите със зелен сертификат се въвежда 50 процента ограничение за използването.

До 18 февруари се спират извънкласните дейности. Непълнолетните не могат да посещават молове без родители. В повече дни – до 21 февруари, е забраната за присъствието им в питейни заведения след 22 часа.

Според областния управител Иван Янчев „мерките са умерени“.

„Не са нито свръхразхлабени, нито прекомерни. Гледаме да има баланс.“

В област Ловеч от днес за две седмици са в сила по-строги противоепидемични мерки

Причината е оформилата се трайно през последната седмица средна заболяемост от почти 1500 на 100 хиляди души население.

Заповед на РЗИ-Ловеч обектите и дейностите на закрито, за които се изисква зелен сертификат, се въвеждат ограничения за използване на не повече от 50 процента от капацитета. Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица без придружител – родител или настойник, в заведенията за обществено хранене и в търговските центрове.

Втория срок започват присъствено учениците от 1 до 4 клас, както и учениците от слетите паралелки. Останалите ученици от 5 до 12 клас ще учат на ротационен принцип, като тази седмица в класните стаи се завръщат 7, 8, 10 и 12 клас, а следващата седмица учениците от 5, 6, 9 и 11 клас.

През изминалата седмица нараснаха и заразените с коронавирус, които се лекуват в болниците. По информация на РЗИ, хоспитаризираните вчера бяха 155. За сега в лечебните заведения има достатъчно свободни легла за заболели с Covid.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук