Поправките в Закона за личната помощ минаха на първо четене през пленарна зала.

Новите текстове, предложени от Министерски съвет и подкрепени от мнозинството днес, целят повишаване на качеството на живот на хората с увреждания, както и да гарантират достъпа им до личен асистент, съобразно индивидуалната им потребност.

Майките от „Системата ни убива“ протестират

Според майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, които тази сутрин посрещнаха депутатите с протест пред един от входовете на парламента, промените по-скоро целят „унищожаване на реформата в социалната сфера“. Според майките помощните средства няма да се предоставят според потребностите и индивидуалните нужди, а всички деца и хора с увреждания, имащи право на асистент, ще бъдат ощетени и лишени от права.

Протест на Системата ни убива
на снимката: Майки от “Системата ни убива” протестират пред сградата на Народното събрание срещу Закона за личната помощ

Същата теза застъпи и опозицията в парламента. „Осакатявайки Закона за личната помощ, осакатявате няколко десетки хиляди човешки живот. Час от тях ги убивате“, обвини Антон Кутев от БСП управляващото мнозинство.

Протест на Системата ни убива
на снимката: Майки от “Системата ни убива” протестират пред сградата на Народното събрание срещу Закона за личната помощ

„Не се отнемат никакви човешки права“, опонира му депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. Според нея по отношение на настоящите промени се изговарят много неистини. Ангелова увери, че се запазват часовите месечни ставки за предоставяне на лична помощ – до 168 часа месечно, както и че през следващата година 670 хил. души с увреждания ще могат да се възползват от лична помощ.

Асистентите ще продължават да работят на трудов договор, но се повишава заплащането заради ръста на минималната заплата. Доставчикът на лична помощ ще може да поставя изисквания към асистентите, в зависимост от потребностите на ползвателя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук