Закон за социалните услуги

Парламентът прие на второ четене Закона за личната помощ.

Според него държавната политика за лична помощ на хора с увреждания ще се осъществява от Министерството на труда и социалната политика, а предоставянето ѝ – от доставчици на лична помощ.

Приетият нормативен акт урежда условията и реда за предоставянето и ползването на лична помощ от хора с увреждания, въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане ще планира, разпределя, контролира и отчита средствата за финансирането на личната помощ. Той ще има задължението и за издаване на задължителни методически указания за предоставянето на помощта, както и да осъществява контрол за предоставянето на лична помощ и изразходването на отпуснатите средства. Директорите на дирекции „Социално подпомагане“ към Агенцията ще организират изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите от лична помощ.

Ще бъде воден публичен регистър на юридическите лица, предоставящи услугата лична помощ.

Неин ползвател може да бъде всеки човек с увреждания, довели до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието и до зависимост от чужда помощ. Той ще може да избира асистенти, да договаря тяхната заетост съобразно потребностите си и да подписва месечния му отчет за отработените от него часове. За конфликт с асистента човекът с увреждания ще може да уведомява писмено доставчика на личната помощ.

Законът за хората с увреждания, който беше приет вчера, и Законът за личната помощ са в отговор на протестните действия на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, които от месеци настояват за реформа в социалната сфера.

Близо половин година те са на палатков лагер пред парламента, който обаче от днес няма да е там.

Днес стана ясно, че протестът на майките на деца с увреждания от „Системата ни убива” се премества пред вратата на здравния министър Кирил Ананиев.

„Протестът ни ще продължи през месец януари пред Министерство на здравеопазването. Протестът ще продължи докато не се реформира ТЕЛК”, заявиха жените на брифинг в Народното събрание в присъствието на омбудсмана Мая Манолова и социалния министър Бисер Петков.

Майките от „Системата ни убива” заявиха, че приетият днес Закон за личната помощ е бъдещето за техните деца и за всички хора с увреждания в България.

Реформата започва и гражданско общество в България има, заявиха още представителките на протестиращите майки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук