машини за гласуване

ЦИК взе решение за купуване на 9600 машини за гласуване на изборите следващата година. Това е станало на късно заседание на комисията снощи. Максималната прогнозна стойност на обществена поръчка е в размер на 36 милиона лева без включен ДДС.

Предстои поръчката да бъде качена в сайта на Агенцията за обществени поръчки, като се предвижда да бъде проведена  в съкратени срокове. Решението е публикувано на страницата на ЦИК и гласи, че се открива състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване.

Машините са с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, включително и на софтуера, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код. Така че системният и приложният софтуер да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика.

За отговорно длъжностно лице ЦИК определя Николай Желязков, главен юрисконсулт, дирекция „Администрация на ЦИК“.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез ЦИК в 3-дневен срок от обявяването му.

На 8 октомври парламентът реши окончателно, че в секциите с над 300 избиратели ще има възможност за гласуване и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина, а всеки гласоподавател сам ще избира как да упражни правото си на вот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!