Цвета Караянчева
на снимката: Цвета Караянчева, председател на НС

Днес председателят на парламента Цвета Караянчева отново се оправда за последния скандал с майките от „Системата ни убива”, които преди два дни се барикадираха в Народното събрание, а после бяха извлачени от НСО и полицията.

Основните обвинения към Караянчева са, че не е допуснала жените в парламента, че им е отказала среща и че е наредила на НСО да ги изгони.

Изненадващо председателят на НС се включи в ефира на бТВ, за да обясни, че обвиненията срещу нея са безпочвени.

Тя сама реши да се обади в телевизията и когато изрази позицията си, затвори телефона без да отговори на всички въпроси на водещия.

„Жените от „Системата ни убива“ бяха допуснати до деловодството на парламента. Не съм разпореждала нещо на Националната служба за охрана, те си изпълняват задълженията”, каза тя.

Вчера парламентарните групи на БСП и на ДПС, а по-късно и граждани от „Системата ни убива”, поискаха оставката на Караянчева, но тя категорично каза, че „няма да я даде”.

Президентът Румен Радев обяви, че в сградата на парламента служителите на НСО реагират на разпорежданията на председателя на Народното събрание.

В сряда протестиращите жени внесоха в деловодството на парламента искане за среща с всички ПГ и председателя на парламента. Заедно с тях в сградата бе и Мая Манолова. Една от майките беше довела сина си, който има увреждания. Охраната обаче не допуснала момчето да стигне до тоалетната. В пленарната зала Антон Кутев от БСП и Караянчева се скараха.

Жените от „Системата ни убива” отказаха да напуснат сградата доброволно и заявиха, че ще останат там, докато не получат оставките на главния прокурор и на правителството. Малко по-късно председателката даде брифинг пред медиите. В него тя призова Националната служба за охрана да изпълни задълженията си и подчерта, че няма да допусне окупация на сградата.

При телефонното си „включване“ Караянчева обясни, че протестиращите майка са внесли в 10 ч. декларация, отправена към всички народни представители, които искат да се срещнат с тях.

„Министърът на здравеопазването има заповед още от февруари месец за пропускателния режим в съответните учреждения. Тази заповед все още действа, защото се намираме в епидемична криза“, обясни председателят на парламента.

Караянчева каза, че има правилник на НС, според който след като посетител си свърши работата и приключи срещата си, трябва да напусне Народното събрание в рамките на 30 минути. Според нея БСП и други партии, както и Мая Манолова, са използвали ситуацията с политически цели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!