Мая Манолова

Настояваме за незабавната оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева заради вчерашните събития в парламента и заради публичното й изявление „НСО да си свърши работата“. Това каза бившият омбудсман Мая Манолова по време на съвместен брифинг с партия „Волт“, „Изправи се.БГ“ и гражданската инициатива „Системата ни убива“.

„Караянчева употреби политически НСО, превръщайки службата в политическа бухалка срещу мирно протестиращи граждани“, заяви още Манолова.

Бившият омбудсман подчерта, че заседанията на парламентарните комисии са публични и граждани, експерти и организации имат право да участват в тях. По думите й това е записано в правилника за дейността на парламента и именно това е било нарушено вчера, след като Караянчева е разпоредила да им бъде отказан достъп.

„Караянчева е превърнала парламента в политическа централа, която се охранява като от частна охранителна фирма“, заяви Манолова.

Бившият омбудсман се възмути и от факта, че по време на стълкновението трима от гардовете са снимали с телефоните си. Откога гардовете на НСО и полицаите имат правомощия да снимат, режисират, да бъдат сценаристи, а техните началници да бъдат филмови звезди, попита още Манолова.

„12 гарда се включиха в изтласкването, избутването, влаченето и изхвърлянето от сградата на парламента на жени и мирно протестиращи, като трима от тях бяха заети със снимачна дейност. Питам откога НСО и РУ на МВР са се превърнали във фотостудио „Бояна“.

Вера Иванова от „Системата ни убива“ обяви, че в отговор на Караянчева и гаврата спрямо тях те ще преминат към друг начин на протест.

„Довечера призовавам хората, които ни подкрепяха вчера да донесат презрели сини сливи. Преминаваме към други действия, нетипични за майки, но почваме по този начин. Ще има и водни бомби и още изненади. Ние ще покажем на Караянчева, че можем и  по друг начин“, обяви Иванова.

Вера Иванова отправи критики и към президента Румен Радев като  попита къде е бил вчера държавният глава и защо е останал безучастен.

Скандалите около НСО не стихват

Действията на НСО от вчера са поредният скандал, в който бе намесена службата през последните месеци. През март действията на гардовете предизвикаха сериозен обществен отзвук по време на извеждането на барикардиралите се в сградата на Народното събрание протестиращи медицински сестри.

Следващият голям скандал се разрази на „Росенец“, когато лидерът на „Да, България“ Христо Иванов се опита да акостира на тогава затворения само за личните нужди на Ахмед Доган едноименен плаж. Тогава първоначално от службата отрекоха техни гардове да са блъскали Христо Иванов под летните сараи на почетния председател на ДПС, но впоследствие стана ясно, че са служители на Националната служба за охрана. Стигна се и до оставката на тогавашния началник на службата ген. Красимир Станчев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!