Христо Иванов, плаж, Доган
Христо Иванов и двама придружители не бяха допуснати до плаж, който би трябвало да е държавна собственост

Пореден скандал, свързан физическо противопоставяне с участието на политици, взриви социалните мрежи и бе проследен на живо от хиляди хора, след като съпредседателят на „Демократична България“ /ДБ/ Христо Иванов, членът на коалицията Иво Мирчев и общинският съветник на коалицията в Бургас Димитър Йорданов бяха спрени при опит  да приближат до имота, известен като лятна резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган на нос Чукалята в парка „Росенец“, южно от Бургас.

Частен или държавен имот?

Спорът се състои в това на кого принадлежи малък каменен плаж северно от „сараите“, който, според Иванов, по кадастрален план на района и според  писмо от областния управител в Бургас, е публично държавна собственост. Именно до него са направили опит да достигнат Иванов и придружителите ме по вода, тъй като по суша стана ясно, че не не е възможно, тъй като преди месец и половина цивилни охранители спряха дошлите да отразят пожар в резиденцията журналисти. Тогава е било казано, че имотът е частна собственост и който иска да оспори това, може да се обърне към съда. Както става ясно от видеото и снимките, плажът не е достъпен и по вода.

Христо Иванов, Догансарай
Изглед от имота, известен разговорно като „Догансарай“ /снимка: „Фейсбук“/

По време на пътуването Иванов припомни, че по документи огромната жилищна сграда в имота се води обект в строеж, а пристанището – поземлен имот във водата, тъй като датира отпреди новата Конституция, според която акваторията на Черно море е публична държавна собственост. Целта на съпредседателя на ДБ е била да се заяви „правото на българските граждани да бъдат на имот, който е публична държавна собственост. Според Иванов начинът, по който се обсебва държавната собственост, е аналогичен на модела, по който се превзема и държавата.

„По моя информация тук идват Корнелия Нинова и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки, за които никога няма да ви съобщят. Една от тях е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без за това да е потърсена волята на българските граждани“ – казва той във видеото.

Посрещане от гардове

При слизането си на брега Иванов и придружаващите го са забили на място български флаг, който несили със себе си. Те са били очаквани от трима охранители. Въпреки че собствеността на бреговата ивица е изключителна държавна собственост, яките мъже не са се представили, и са отказали да отговорят дали са служители на Националната служба за охрана. Били са запитани за това, защото се смята, че Доган използва охрана от НСО въпреки закона по силата на решения на комисия, която е сметнала, че има заплаха за живота му. Гардовете грубо се изблъскали новодошлата група във водата, като не са позволили на Иванов, Мирчев и Йорданов да излязат на брега. По време на препирните броят на охранителите се е увеличил до шестима.

Действията на полицията

Пристигналите след 20 минути полицаи са поискали личните карти само на групата на Христо Иванов и до края на излъчването не се вижда да са проверили данните на охранителите. Униформените са посъветвали представителите на ДБ ако имат забележки, да подадат жалба срещу хората,у които са ги спрели от достъп до плажа.

Някои медии са потърсили контакт с пресцентъра на НСО за отговор дали там има техни служители, но от службата не са отговорили, а са обещали да излязат с позиция до края на деня.

Историята на Догансарай

Имотът, върху който се намира т. нар. разговорно Догансарай е собственост на компанията „Хермес Солар“, която се свързва с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Парцелът е част от сделката за приватизацията на „Нефтохим Бургас“ купен от руската компания „Лукойл“ през 1999 г. за 101 млн.долара. По това време лидер на управляващата партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание беше Йордан Цонев, който днес е член на ръководството на ДПС, припомня „Медиапул“.

Накрая теренът се озовава в ръцете на „Хермес Солар“, която пристъпва към строителството на новия сарай на Ахмед Доган. Дружеството тегли два кредита от КТБ. Първият е за близо 12 млн. лв. от 2012 г. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като „лоши кредити“ без достатъчни обезпечения, пише „Биволъ“. И двата кредита на „Хермес Солар“са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%. С тези пари две години по-късно „сараят“ е довършен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!