Президентът Румен Радев ще наложи вето на приетите от парламента промени в Изборния кодекс.

Това обяви самият той пред журналисти днес, след като посети литургия в църквата „Света София“ по повод празника на столицата.

Държавният глава се противопоставя на приетите вчера изменения в Изборния кодекс с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля”, с които се върнаха хартиените бюлетини. В предишния вид на кодекса бе записано, че във всички избирателни секции у нас ще се гласува единствено с машини.

Радев е на мнение, че това решение на народните представители прави излишна инвестицията в инсталации за гласуване, защото възможностите за манипулации остават.

Правителството трябва да подаде оставка

В отговор на журналистически въпроси Радев на два пъти подчерта, че правителството трябва да подаде оставка.

Като последен повод за това той визира „хващането на Борисов и Гешев в крачка“ от евродепутатите по повод инициативата и съдържанието на разговорите в Брюксел с групата за наблюдение на демокрацията в началото на месеца.

Първо главният прокурор обяви, че срещата е по негова инициатива, което от Брюксел отрекоха. След това евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев обяви, че на разговорите са били критикувани протестиращите, което също се оказа невярна информация.

Според Радев е показателно, че дискусии за състоянието на демокрацията и върховенството на закона се водят в Европейския парламент, а не в българския.

Отново проблем с НСО

„Не мога да закрия Национална служба „Охрана”, това може да стане само със закон“, каза още президентът Румен Радев. Той коментира вчерашното напрежение в парламента. Там се бяха барикадирали майки от „Системата ни убива“ и представители на „Изправи се.БГ“. По-късно вечерта полицията, след заповеди от НСО, изведоха насилствено жените. По-рано през деня Цвета Караянчева на брифинг призова „НСО да си свърши работата“.

„Служителите на Националната служба „Охрана“ са действали по указания на стопанката на Народното събрание г-жа Караянчева. Проблемът не е в НСО. Проблемът е в начина, по който се управлява държавата и в производството на нефелни лобистки закони“, добави днес Радев.

И добави:

„Аз отдавна апелирам да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхватът на действие, подчинеността и контрола върху НСО. И ако има призиви за закриване на НСО, то това може да стане само със закон, защото закон учредява тази служба“, обясни той и добави, че парламентът трябва да посочи коя друга структура ще поеме охраната на тези критични обекти от нашата национална сигурност – МС, парламент и президентство.

Попитан дали протестът и гражданското неподчинение ни приближават до предсрочните избори Радев каза, че отдавна са налице всички условия властта да подаде оставка.

„Това, което стана вчера, е радикализация на протеста и това е нормална реакция -когато обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората и протестиращите биват обиждани, неглижирани, а някои от тях дори и бити. Всяко протакане задълбочава кризата. Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите и отново да направят така, че да влияят върху изборите и да ги манипулират по тяхно желание“, коментира той.

Държавният глава увери, че този път няма да им се получи, защото България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!