училище

Министърът на образованието Красимир Вълчев не очаква бум на коронавируса в училищата. Повод за коментара му са потвърдените случаи на учители от София и на ученици от Русе и Стара Загора.

Вълчев заяви, че обстановката в системата на образованието за момента е спокойна и няма повод за притеснение.

„Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден ежедневно, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, защото това е процентът. Вероятно, това ще бъде ситуацията през цялата учебна година. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование са над 3 процента от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и училищата са 12-13% от населението. Колкото и да боледуват, трябва по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици“, добави Вълчев.

На въпрос защо на първия учебен ден в столичното 55-то училище „Петко Каравелов“ е бил допуснат учител със симптоми на коронавирус, Вълчев заяви, че се извършва проверка. На този етап той не смята, че ръководството на учебното заведение е проявило безотговорност.

„Много е субективно да се каже какви симптоми е имал, те може да са били много леки, не мога да коментирам в момента, тъй като рискуваме да обвиним учителя без да е бил виновен. Ние ще проверим случая, но, пак казвам, най-важна е личната отговорност. Личната отговорност на всеки един учител, на родителите за техните деца“, каза Вълчев.

В момента се подават заявления от учениците, които искат да учат дистанционно.

По здравословни причини са подадени заявления от близо 280 ученици, а 220 са заявленията, подадени по желание от ученици, които искат да учат дистанционно. Така общо към момента подадените заявления за дистанционно обучение на ученици са близо 500.

Вълчев каза, че очаква голяма част от училищата да предоставят т.нар „компенсаторно обучение“. Той уточни, че то включва няколко алтернативи.

Едната  е учениците да се включат в реалната класна стая чрез виртуална връзка. Втората възможност е за допълнителни часове за работа с учителите, а третата възможност е за възлагането на задачи на учениците и за контрол на изпълнението им.

Според него се очаква малка част от учениците да се включат в т.нар. „дистанционни центрове“ като следващата седмица ще стане ясно каква част от тях ще започната да работят.

Министърът посочи, че по-добрият случай е учениците да останат в училище и да запазят връзката със собствените си учители и съученици, ако се включват в част от часовете.

На учениците, които вчера и днес, са останали вкъщи, трябва да им бъде предоставено компенсаторно обучение от училищата и учителите ще работят допълнително с тях, информира образователният министър. Той уточни, че за учениците, които са вкъщи, могат да им се задават задачи чрез електронна платформа /асинхронно обучение/ или да имат допълнителни консултации с учителите.

Педагозите ще получават за тях допълнително по 15 лева на час, отбеляза министър Вълчев.

„Поставяме си за цел всички училища в страната да имат wi-fi мрежа, която да обхваща цялата училищна площ, а не отделна част от нея“, допълни министърът.

Красимир Вълчев участва в четвъртата национална конференция „Образование 4.0“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!