Парламентът реши ЦИК да осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване, като комисията сама трябва да реши.  Текстовете от промените в Изборния кодекс бяха приети на второ четене със 116 гласа „за“, 65 „против“ и 3 гласа „въздържал се“.

В основното тяло на законопроекта е предложено ЦИК да определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване.

Депутатите решиха ЦИК да осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване.

Държавната агенция „Електронно управление“, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология, удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията.

БСП се противопостави на тези текстове

Народните представители отхвърлиха предложението на БСП между двете четения. От левицата искаха придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Министерския съвет, който при необходимост да може да ползва други специализирани изпълнители.

От БСП искат още тестването и сертифицирането на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Държавна агенция „Национална сигурност“.

„Институциите, натоварени с машинното гласуване в Изборния кодекс, не могат да поемат отговорност”, каза депутатът от БСП Филип Попов.

Той посочи, че това ще доведе до хаос и объркване на предстоящите избори.

Председателят на ЦИК подаде оставка именно заради това

Припомняме, че в края на август председателят на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка, заради неяснотата дали Комисията или Министерския съвет трябва да купи машини. Според Стоева, това трябва да е задача на държавата.

„ЦИК ще следва да осигури техническите устройства за машинно гласуване, при това отново с неясната формулировка – чрез наемане или закупуване. Питам, при тази нова предвидена предстояща в закона неяснота, кой от двата придобивани способа да използва ЦИК, за да не носи пред обществото отговорност кой способ е избрала и дали той е правилният и дали е целесъобразният. В резултат на тези действия на законодателната власт, ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство“, каза Стоева пред членовете на Комисията.

Стоева възрази и срещу внесена промяна в избирателния кодекс, с която цялата отговорност за придобиването на машините за гласуване се прехвърля на ЦИК.

Неин заместник пък все още нито управляващите, нито опозицията е предложила.

Вчера депутатите промениха за пореден път Изборния кодекс. С новите изменения бе премахнат текстът, според който на всички избори трябва да се гласува единствено с машини. Вместо това народните представители решиха всеки български гражданин сам да избира как да гласува – посредством машини или с хартиени бюлетини.

Пълна каша

По време на дебатите по ремонта на изборните правила се стигна и до абсурдна ситуация. Повод за нея стана предложението за нов начин на избор на депутати във Великото народно събрание, а проблемите започнаха с гласуването дали да се обособи нова глава в кодекса, посветена на това.

Правната комисия отхвърли предложението, направено от ГЕРБ, което обедини срещу себе си ДПС, БСП и „Обединени патриоти“. При днешното гласуване трябваше да се случи същото, а в началото така и стана – мнозинството одобри предложението на опозицията този параграф да отпадне.

С това работата по този текст трябваше да приключи, но незнайно по какви причини на гласуване бе подложено и предложението на Правна комисия текстът да отпадне. Това не бе прието и изведнъж се оказа, че едно и също законодателство първо е било отхвърлено, а след това одобрено.

Последва хаос и подвиквания от залата.

„В момента са приети две противоречащи си предложения – според едното параграфът отпада, а според другото остава. Затова предлагам да спрем с нечленоразделните звуци и да подложим на прегласуване параграф 8 и той да отпадне. Това беше консенсусно решение“, опита се да обясни социалистът Крум Зарков. „Това, което се получава с това второ гласуване означава, че начинът на водене на заседанието не е както трябва“, подкрепи го Таско Ерменков.

Последва почивка, за да се уточни причината за нормотворческия хаос и как да бъде преодолян. Управляващите бързо се концентрираха и предложиха решение – оригиналното им предложение отново да се гласува, както и стана, а този път текстът беше подкрепен само от ГЕРБ, с което и отхвърлен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!