Машинно гласуване

Депутатите одобриха окончателно идеята на управляващите за въвеждане на смесено гласуване – и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина. Промяната стана част от приетите на второ четене текстове в Изборния кодекс, около които се обединиха коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Устройства за гласуване ще има само в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам има право да избере дали да ги използва или да пусне гласа си в изборната урна.

От опозицията застанаха твърдо срещу промените, които определиха като отстъпване от постигнатото дотук и настояха за изцяло машинен вот като единствена гаранция за честността на изборите.

„ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не желаят машинно гласуване“, упрекна управляващите депутатът от левицата Филип Попов.

Тезата му защити и Надя Клисурска, според която вотът на машини ще предотврати манипулациите и ще помогне за по-точното отчитане на изборните резултати. Според БСП смесения вот ще усложни и протоколите, защото там трябва да се нанасят резултатите от два различни начина на гласуване.

За манипулации на вота заговориха и от ДПС, които също не подкрепят предложението.

„Бойко Борисов си подготвя фалшификацията на следващите избори“, каза от парламентарната трибуна Хамид Хамид.

Тезата на управляващите защити депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

„Как БСП проведе честни избори в събота за избор на свой председател – с хартия или на машина? – попита той, визирайки прекия избор за лидер, на който Корнелия Нинова отново застана начело на левицата.

„Когато честни хора провеждат честни избори, няма проблем. Проблемът е другаде“, отговори му Филип Попов.

Борис Вангелов от „Обединени патриоти“ пък опонира, че никъде в Европа не се практикува машинно гласуване.

От ГЕРБ не сме против машинното гласуване, заяви председателят на парламента и депутат от управляващата партия Цвета Караянчева по време на дебатите по промени в Изборния кодекс.

Караянчева обоснова предложението на изборите у нас да се гласува смесено – и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина, а всеки гласоподавател сам да изрази предпочитанието си.

„Машините, колкото и да са добри, се развалят. Какво правим, ако в едно отдалечено селце машината се развали? Ще я заменим с друга? Откъде ще намерим и колко време ще е необходимо да я доставим до това селце, за да може изборният ден да продължи, за да не ограничим правото на глас на тези хора?“, попита Караянчева, отговаряйки на тезата на опозицията, че единствено изцяло машинно гласуване ще бъде гаранция за честността на вота.

Председателят на парламента аргументира предложението за смесеното гласуване и с факта, че много възрастни хора изпитват затруднения да работят с технологии, които може да ги доведе до невъзможност да гласуват. На тях не може да им се помогне да упражнят правото на глас, защото така би се нарушила тайната на вота, обясни Караянчева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!