Турският президент Реджеп Ердоган се е обадил на българския премиер Бойко Борисов, а не обратно. Това стана ясно от думите на проф. Владимир Чуков в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ. Официалните съобщения са много общи и не внасят никаква конкретика относно разговорът. Интересно е обаче, че Ердоган се е обадил и на премиера на Италия Джузепе Конте.

„От турска страна не е казано, че всъщност Ердоган е бил този, който е потърсил Бойко Борисов. От наша страна няма нищо. Ако инициативата беше от наша страна, със сигурност щяхме да имаме съобщение на сайта на МС.  Това, което в момента прави впечатление е, че Бойко Борисов не е бил единственият събеседник. Другият е бил Джузепе Конте – италианският премиер. Нека да кажем директно – това е битка за българския глас на форума на Съвета  на външните министри на ЕС, който ще се проведе на 24 и 25 септември. Тогава ще се реши дали ЕС ще наложи санкции на Турция, в следствие на напрежението в Средиземноморието”, коментира Чуков.

И добави:

„Затова ние получаваме реално две послания. Първото е публикацията в „Шпигел”, която сама по себе си е двойно послание – към България да си припомни случай, който е нетипичен за страна член на ЕС. От друга страна това е телефонният разговор на Ердоган с Борисов, тоест, как ще гласува България.”

Проф. Чуков обясни, че дори и една страна членка да наложи вето върху санкциите за Турция, те няма да се случат.

„Нормално е турската страна да започне да мобилизира онези партньори, които считат за най-близки. Аз съм по-скоро изненадан от телефонния разговор с Конте. Преди около месец Гърция и Италия подписаха едно споразумение за подялбата на изключителната икономическа зона между двете държави. Това само по себе си показва, че Италия не може да бъде възприета (от Турция-бел.ред.) като сериозен партньор и че едва ли не ще вдигне червения картон. Но е съвсем нормално всяка една дипломация да търси мобилизация за нейната кауза”.

Относно публикация в „Шпигел”, че премиерът Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров са нарушили закона, предавайки на турските власти бизнесменът Абдула Буюк, арабистът обясни:

„Публикацията в „Шпигел” е в точно обратната посока: „помислете си как ще гласувате, защото вижте какво сте направили”. Следват детайлите и т.н. Считам, че ситуацията не е толкова дали ще има санкции срещу Турция, особено ако се погледнат конфликтните ситуации, в които участва Турция. Имам предвид най-вече Либия. Германия е тази, която много често се изправя срещу Франция, тоест тя е по-близо до Турция. Така че вероятно се търси някаква по-голяма група държави, които да се противопоставят на санкциите срещу Турция и вероятно България в Анкара се възприема като държава, която би могла да подкрепи Германия. Това са едни дипломатически сметки, които винаги се правят при важно гласуване за дадена държава”.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков очаквайте утре в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!