Вероятно до края на годината безработицата у нас ще бъде 6,5%. Това прогнозира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Аз съм оптимист за това, че ние ще успеем да задържим нивата на безработица и няма да има големи сривове до края на годината преди всичко заради мерките, които взимаме в момента и особено заради ефективността, която дава мярката 60/40. Личната ми прогноза е, че нивото на безработица ще се повиши до 6,5% до края на годината, като за сравнение мога да Ви кажа, че в конвергентната програма на Министерството на финансите се прогнозира 6,2%, а Европейската комисия прогнозира около 7% безработица на трудоспособното население у нас”.

По думите й обаче все още е рано да се правят категорични заключения, защото е много важно какво ще се случи през следващите три месеца.

„Най-директно засегнатите сектори са именно туризмът, ресторантьорството и хотелиерството, транспорта и търговията на дребно”, обясни министър Сачева.

От началото на извънредното положение – 13 март до днешна дата безработните в страната са се увеличили с 98 162 човека.

„Нашата страна влезе в кризата на 13 март тази година с вече регистрирани 201 000 безработни лица. Това, разбира се, беше възможно най-ниският процент на безработица, с който влязохме в кризата – 3,7% по данни на Агенцията по заетостта, но като абсолютно число 201 000 души бяха безработни към 13 март. Към днешна дата броят на безработните в страната е 299 183 лица, тоест нарастването за този период е с. Държа да подчертая обаче, че тези числа са доста динамични, защото междувременно с това  както има хора, които губят работа, така има и хора, които намират работа. За същия този период към вчерашна дата 37 500 безработни са постъпили на работа от началото на извънредното положение досега”.

Според нея, откакто действа мярката 60/40 се забелязва, че по-малко хора се регистрират в бюрата по труда.

„Имаше период, в който се регистрираха по 5, по 6, по 9 хиляди души на ден, но от няколко дни насам, бих казала може би от 10 дни насам, броят на хората, които се регистрират като безработни е около 1 500. Специално за вчерашния ден 1 211 души са се регистрирали като безработни. По-малко от половината – 512 от тях, са заявили, че са освободени заради кризата от коронавирус”.

Цялото интервю с министър Деница Сачева очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук