В отсъствието на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, парламентът гласува намаляването на ДДС-то за ресторантьорите и за издателите на книги на 9%.

Новата мярка е временна, трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 година. Вносителите вече заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

Депутатите от мнозинството отхвърлиха на първо четене всички останали предложения. От ДПС настояваха да се намали ДДС за детските стоки за деца до 3-годишна възраст, като според тях тази мярка ще допринесе за преодоляване на негативната демографска статистика. Депутатите от Воля пък искаха сваляне на данъка върху фитнес и другите спортни услуги. БСП също за пореден път внесе свой законопроект, в който поиска намаляване на ДДС ставката за определени храни и лекарствени продукти.

заседание, парламент, Народно събрание

ЗАЩО ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР ГО НЯМА?

БСП предложи прекъсване на заседанието докато в парламента не дойдат председателят на Бюджетна комисия и министърът на финансите, но пленарната зала го отхвърли.

„Няма премиер, няма министър на финансите, няма председател на Бюджетна комисия, няма заместник-министър на финансите. Няма изказвания от управляващите. Кой в тази зала защитава предложенията на управляващите? Кой представя пред българските граждани предложенията за дъницет, които те трябва да плащат. Няма го и парламентарният секретар. Вие разбирате ли в каква ситуация работи българският парламент. Народни представители, които стоят, чакат някой да дойде да обясни какво се предлага, няма кой да представи становището на Министерство на финансите“, каза още Свиленски.

заседание, парламент, Народно събрание

ДПС ПРЕДЛАГА СВОЙ ЗАКОНОПРОЕКТ

От своя страна заместник-председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ДПС Йордан Цонев каза:

„Темата за мерките в подкрепа за определени сектори, засегнати от кризата от COVID-19, прерасна в дебат за данъчната система. Управляващото мнозинство реши да използва данъците като инструмент за стимулиране на определени сектори. Според нас това е възможно“.

заседание, парламент, Народно събрание

Цонев заяви, че парламентарната му група ще подкрепи на първо четене единствено своето предложение за диференцирана ДДС ставка за детските стоки, но при финалното гласуване ще подкрепи и мярката за книгите и ресторантите, включваща намаляването на ДДС за тези стоки и услуги на 9%.

заседание, парламент, Народно събрание

Според него няма никакво съмнение, че туристическият и ресторантьорският бранш са били най-засегнати от кризата, причинена от епидемията, която затвори напълно всички обекти от този сектор.

„Ние от ДПС не сме убедени, че тази мярка е най-добрата, но при отсъствие на друга, ще я подкрепим“, каза още Цонев. Според него сега не е най-точният момент за дебат за промяна на данъчната система, защото темата е сложна и изисква сериозно обсъждане.

заседание, парламент, Народно събрание

Депутатът бе категоричен – трябва да се мисли в посока на въвеждане на диференцирана ДДС ставка за някои стоки и услуги, тъй като единната такава, според него, „вече е анахронизъм“.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ смятат, че тази мярка ще помогне срещу негативните икономически последици от разпространението на коронавируса. Депутатите от ГЕРБ по принцип не подкрепят идеята, макар че днес гласуваха „за” нея.

В сряда, при обсъждането на мярката в бюджетната комисия, председателят й Менда Стоянова не присъства и не се е подписала под законопроекта. Предложението за по-ниско ДДС не се подкрепя и от финансовия министър Владислав Горанов.

От неговото ведомство дори излязоха с разчет, че евентуално намаление на ДДС за определи стоки и услуги може да повиши общата ставка от 20% на 24%, както и да доведе до увеличението на някои преки данъци, за да се компенсират загубите за хазната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!