Николай Денков
Николай Денков Снимка: БТА

Никой не говори за търговия, а за публични процеси и разговори, които ще се случат пред очите на всички. Имахме разговор с Мария Габриел вчера. Тя каза, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник. Тогава ще започнем разговори двамата, след което ще се проведат срещи и с лидерите на политическите партии. Това заяви на брифинг в парламента премиерът Николай Денков, който коментира актуалните политически събития в страната.

„При ротацията са важни са две неща – първо, трябва да запазим добрия и конструктивен тон с г-жа Габриел, за да си имаме доверие, както е сега. Второ – да има съгласие да се завършат реформите, които започнаха преди 9 месеца. Ако видим, че можем да работим позитивно, ще се опитаме да го направим. Основният акцент в Меморандума е как парламентът ще продължи да работи по ключовите теми и приоритети – реформи, приемане на България в еврозоната, външнополитическия път, избор на незвисими регулаторни органи. Основните трудности в следващите месеци ще са тук, в парламента“, добави Денков. Той коментира и отношенията между ГЕРБ и ДПС.

„Виждаме, че има разбирателство между тях. Дали то ще стигне до това, да отидем на предсрочни избори, не мога да кажа. Мога да кажа, че има смисъл това правителство да съществува, само ако изпълнява приоритетите и програмата си. Ако ГЕРБ и ДПС преценят, че не искат да изпълняват програмата, нека предизвикат предсрочни избори. Трябва да се разберем, че ще следваме приоритетите, по които се разбрахме преди девет месеца. Аз за това време видях начало на правосъдната реформа, конституционни промени, промени в ключови закони. Всичко това даде шанс да рестартираме съдебната система. Виждаме, че там има много проблеми. Очевидно е, че има политически чадър. Нашата цел е на края на следващите девет месеца да видим излекувана съдебната система. Това няма нищо общо какво кафе е пито, а какви закони са приети. Това е друг етап от опитите нашата държава да започне да функционира нормално. Ние с Мария Габриел представихме програма на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това, че Бойко Борисов е решил по всички теми непрекъснато да примъква ДПС, е негово право. Но не означава, че ние трябва да сме съгласни с това“, категоричен бе акад. Денков.

По отношение на отказа на руския посланик Елеонора Митрофанова да се яви в МВнР, отговори:

„Тя е извикана от външно министерство и нямам отношение. Трябва да подкрепяме Украйна по всички възможни начини, които не застрашават нашите военни способности. Украйна се бие на фронта за цяла Европа“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук