Николай Денков
Николай Денков Снимка: БТА

Бюджетът ще бъде внесен в Народното събрание, а какво накрая ще бъде прието, зависи от депутатите, заяви премиерът Николай Денков.

По думите му е предвиден фонд от 1 млрд. лв за общините, но пари трябва да се дават срещу конкретни проекти. Що се отнася до бъдещето на кабинета Денков посочи, че не подготвя смяна на министри, преди да изтече 9-месечния срок, в който той е министър-председател. От ГЕРБ са на друго мнение – Асен Василев не трябва да бъде начело на финансовия ресор и има нужда от механизъм за взимане на решенията в некоалицията.

„Ние също настояваме за справедливо разпределение. Според нас пари трябва да се дават там, където има полза за хората. Справедливо, доколкото чух вчера, е дайте на този, този кмет и не питайте за какво ще се дават парите. Аз съм сигурен, че накрая ще се намери решение, защото ние също искаме да има средства за всички общини”, каза Денков.

Междувременно Делян Добрев от ГЕРБ се закани да даде премиера на прокуратурата и ДАНС. Ето какво написа депутатът в профила си във Фейсбук:

„Денков прекали! Законът за компенсациите на горивата със 73 стотинки на литър бил мъртвороден и затова не го изпълнявали. Не, не е мървороден! Мъртвородени за вашето правителство са интересите на България и на българския народ. В следващите дни ще подам сигнал до Главния прокурор и шефа на ДАНС срещу премиера и отговорните членове на неговия кабинет“.

„Няма, според мен, никаква политическа целесъобразност в това чрез бездействия или с формални действия представяни като изпълнение на закона да се стига до ситуация, в която да е необходимо законодателната власт да изисква от изпълнителната власт да изпълнява законовите си задължения. Несъвместимо с функционирането на правовата държава е отговорният министър „любезно“ да е пропуснал да направи това, което законът му разпорежда и този пропуск продължава месеци наред без да са налице каквито и да било обективни причини за това“, пише Добрев.

„Независимо каква правна квалификация би могла да се даде на тези действия и бездействия, без съмнение, е налице грубо незачитане на законите в правова държава, в която Държавата би следвало да е въплъщение на закона в обществото. Неизпълнението на Закона от институции, които трябва да са гарант за неговото стриктно спазване и прилагане поставя въпроса дали не се обслужват чужди интереси – финансови и политически в ущърб на българските граждани и икономическата стабилност на страната“, посочва още депутатът.

„Ще помоля Главния прокурор и ДАНС да изискат относимите документи и информация, относно изпълнение на задълженията по Закона, обезпечаващи неговото влизане в сила и прилагането му. Ще помоля Главния прокурор и ДАНС да изискат информация от Министерство на финансите, дали е необходимо да се извърши нотификация на Закона и да се получи положително становище от ЕК по &2, ал. 1, т. 2 от ПЗР на Закона. Считам, че е налице основание за предприемане на действия за изясняване на изложените факти и обстоятелства, като в зависимост от резултатите от проверката се надявам да се предприемат действия, включително като се сезират съответните правоохранителни органи“, подчертава Добрев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук