Николай Денков.
Николай Денков. Снимка: БТА

Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работели срещу националните интереси на България.

Така премиерът Николай Денков коментира експулсирането на тримата свещеници от Русия и Беларус.

„Това, което е спешно, е да бъде отворена църквата, така че миряните да влязат. Вчера имах среща с представители на Светия Синод. Казах, че всичко, което е необходимо от държавата, ще го направим. Видях нотариалния акт, издаден през 1997 г. Тепърва предстои да се анализира как стоят юридически въпросите със собствеността. Тъй като те би трябвало да бъдат на реципрочна основа по отношение на българската църква в Москва и на Руската църква в София“, каза академик Денков, цитиран от БНТ.

„Църквата трябва да стои отворена и организацията става от страна на БПЦ. Именно затова патриархът вчера осигури свещенослужители, които да могат да осигурят дейността на църквата“, заяви премиерът.

Денков е на мнение, че критиките на Атанас Атанасов към работата на ДАНС и закъснялата намеса на службата по отношение на духовниците, имат основание.

Прочетох доклада на ДАНС, има достатъчно основания тези хора да не бъдат допускани в България следващите пет години, каза още Николай Денков.

„Доста от информацията, която видях е за предишни години. Въпросът кога е трябвало да се реагира е отворен. Ще имаме разговор с председателя на ДАНС, той в момента е командировка в чужбина. Когато се върне, този разговор ще бъде проведен“, каза още премиерът.

Той припомни, че докладът е секретен и не може да изнесе нищо конкретно от него.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук