Николай Денков
Снимка: Министерски съвет

След серия разговори с европейски лидери в рамките на конференцията в Мюнхен премиерът Николай Денков заяви, че България получава широка подкрепа за сухопътния Шенген и еврозоната.

„С Австрия преговорите трябва да продължат, за да изчезнат и последните им възражения“, добави той, съобщава БНР.

Премиерът посочи още, че европейската отбрана не трябва бъде алтернатива и не трябва да се състезава с НАТО, а да подсили Алианса в нашия регион.

„България прави точно това – модернизираме нашата армия, трябва да ускорим още тези усилия“, изтъкна Николай Денков.

Значението на стратегическия диалог между България и САЩ беше във фокуса на разговорите на премиера Денков с представители на американския Конгрес.

В Мюнхен министър-председателят се срещна с почетния говорител и бивш председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, с лидера на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис и с члена на комисията по външни работи на Камарата на представителите Грегъри Мийкс.

Премиерът Николай Денков изтъкна отличните отношения между България и САЩ и потенциала за развитието им – както на двустранно ниво, така и като съюзници в НАТО.

Премиерът Николай Денков разговаря и с премиера на Ливан Наджиб Микати. Двамата обсъдиха възможностите за активизиране на сътрудничеството в сферите от двустранен интерес.

В рамките на Мюнхенската конференция по сигурността премиерът Николай Денков разговаря вчера с помощник-секретаря на Департамента по вътрешна сигурност на САЩ Робърт Силвърс.

Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел проведоха среща и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук