денков шенген

Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си за местни избори – за това призовава премиерът акад. Николай Денков, който днес е разговарял на тази тема и с политически лидери, съобщиха от правителствената пресслужба.

Денков се обяви против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението, информират от пресслужбата.

Министър-председателят очаква представителите на протестиращите днес в 16:00 часа в Министерския съвет,

за да започнат обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход

във въглищните региони. То ще продължи до края на ноември т.г., се посочва в съобщението. В него се отбелязва, че териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил са били изпратени на Европейската комисия вчера – в последния възможен срок.

Това беше необходимо, за да получи България няколко милиарда лева от ЕС, с които ще се гарантират работни места за хората в трите региона след затварянето на мощностите през 2038 г., допълват от правителствената пресслужба.

Финалните версии на плановете трябва да бъдат одобрени от ЕК и страните членки на ЕС до края на годината.

Вчера от пресслужбата на кабинета съобщиха, че премиерът акад. Николай Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори днес в 16:00 часа в Министерския съвет, припомня БТА.

Поканени са лидерите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, в „Мини Марица-изток“, в отделните рудници на „Мини Марица-изток“ и в ТЕЦ „Бобов дол“, а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ „Подкрепа“ в Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Вчера министърът на енергетиката Румен Радев се срещна с ръководствата на ТЕЦ „Марица изток 2“ и на „Мини Марица изток“. По-късно министърът отиде при протестиращите енергетици и миньори, затворили автомагистрала „Тракия“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук