Илиян Василев
Илиян Василев

Във времена на криза всичко се усилва, и отрицателните, и положителните качества.

Но ми идва в повече нравоучението и искането на оставки от ГЕРБ и по-специално от Делян Добрев, човекът, който пряко носи отговорност за днешния кошмар в енергетиката, защото той не е плод на последните две години или два месеца.

А Добрев е във властта поне от 10 години в различни качества.

Още от зората на климатичния преход и ВЕИ революцията, стана ясно, че ЕК ще търси преход, без много, много да се съобразява с реалностите на пазара – защото Германия вярваше, че ЕС ще изнася не само климатични политики, но и технологични решения за реализацията им.

Оставям настрана абсурдите в политиката на ЕК, която ориентира средните стандарти на ЕС политика по това, което иска и е по мярата на Германия, с ясното съзнание, че Германия греши.

Въпросът е защо ГЕРБ пропиля години,

първо, за да не позволи подобно унифициране /за големи и малки еднакво/ на климатичните политики, които се приемаха през години с гласа на Борисов, на Добрев и на Петкова.

Второ, защото когато бе оставен прозорец за български план – как най-добре ние да преценим /за да избегнем общите матрици/, че ще постигнем климатичните цели както сами преценим за най-добре – изпуснахме срока – ако не се лъжа беше до 2019-20 година и накрая попаднахме в най-лошата хипотеза – общата матрица на ЕК – със силно ограничени зони на маневриране.

ЕС през ЕК настоява и българските потребители през либерализацията и интеграцията ни в европейския пазар да плащат германските цени, които отразяват тамошни гламозамайващи инвестиции на принципа проба-грешка /нещо, което България просто не може да си позволи/, и решите да премахнете, без да влизате в подробностите – как и кой точно и с какъв темп, ЕДИНСТВЕНИЯТ източник, който гарантира 100 процента непрекъсваема независима електроенергетика, като на всичко отгоре поливате с европари и местната гранд корупция в прекъсваемата енергетика и нещата излизат извън контрол.

Всички чакат 3,5 милиарда лева като чичо Скрудж и няма сила,

която да ги спре по пътя на тяхното усвояване. В момента енергетиката ни е в режим на свободно падане, по-точно пред влизането в такъв режим.

Както при зърнопроизводителите – има огромна разлика между едрите юнаци, които усвояват големите субсидии и малките и средните – и на правителството му трябваше време за да се ориентира в ситуацията и отговори с позитивна дискриминация – големите да се оправят, ще помогнем на малките.

Същото е в енергетиката – разбирам, че матрицата на ПВУ е ригидна и трябва да се отмятат квадратчета и възможни отговори в рамките на „да“., няма технологична неутралност, няма възможност за последваща промяна, ако нещата излязат извън контрол.

Абсурд е да не се посочи, че въглищната енергетика не е едно цяло, което заслужава да бъда защитавано и спасявано ен гро.

ТЕЦ-овете в Бобовдол и Перник /двата териториални плана/ не могат да бъдат защитени и трябва да бъдат закрити, защото собствениците отдавна пропуснаха момента за модернизацията и за намаляване на парниковите емисии. Ако централите нямат причина за съществуване, такава нямат и мините. Просто е.

Същото е с Брикел и ТЕЦ Марица 3 на Ковачки, особено абсурдно е, че

протестиращите искат оставка на сегашния министър на енергетиката, който няма как да носи отговорност за проблема, а не искат оставката на шефа на енергийната комисия, когото Антикорупционният фонд уличи в лобизъм в полза на реалния убиец на въглищната енергетика у нас – Ковачки.

Именно с помощта на политическите си покровители – ДПС и Борисов, той системно подкопаваше доверието и бъдещето на цялата въглищна енергетика и на практика занули и доверието на Брюксел в това, че у нас има хора, които могат да се опитат да реализират климатичния преход без да лъжат.

С помощта на покровителите си, един от които и самият шеф на енергийната комисия в парламента, който сега громи правителството и енергийния министър и зове президента за брутална намеса през Консултативния съвет по сигурност, Ковачки системно лъжеше и другите съзнателни мениджъри на въглищна енергетика, като сам си мереше замърсяванията, сам се отчиташе за емисии.

Накрая случайно родителите на шефа на енергийната комисия се оказват по-състоятелни с няколко милиона всяка година именно през „услуги“ за замърсяващите ТЕЦ на Ковачки. Случайно.

Но нали заради тези игри на Ковачки и отказът на ГЕРБ да намери решения и осигури бъдещето за добрата и модерна част от българската въглищна енергетика /ТЕЦ Марица Изток 1 до 3 и от там Мини Марица/, и да спре бруталните замърсители на Ковачки. И сега правителството допуска грешка да обещава ен гро, че до 2038 година щяло да има въглищна енергетика – но трябва ясно да се каже – коя част ще остане, и че централите на Ковачки няма повече да могат да се крият зад общата фасада „българска въглищна енергетика“ и инвестициите в ТЕЦ Марица Изток 1 до 3.

Делян Добрев да бъда така добър да си подаде оставка,

защото сегашната ситуация е резултат именно на игрите на Ковачки с емисиите, за които става реч в разследването на Антикорупционния фонд. Хекимян и Сарафов скриха разследването и не го излъчиха, но от това нещата не се промениха.

Няма как цялата въглищна енергетика да остане, няма как всички топнали пръст в кацата с мед сега да бъдат съдници и да останат в бяло.

В организма има гангрена и тя трябва да изчистена до дъно.

За съжаление, както казах, съм песимист. На двамата, свързани тясно с прокремълски позиции и открито ползващи организациите си за политическо влияние /Ваня Григорова и Антон Хекимян са еднотипен проблем – единият профсъюз, другия медия/, профсъюзни лидери – изобщо не им е до интереса на работниците.

Ако им гарантират това, което вземаха досега от мините, че ще го вземат от ВЕИ – първи ще скочат да търсят помирение и усвояване на парите. ВЕИ лобито, без тези 3,5 милиарда са обречени, пазарът ще ги изхвърли – тоест за тях парите са въпрос на живот и смърт.

И както казах, никой не остава да му пука за енергийната ни система, за сигурност, за конкуренция, цени и т.н. Груповият егоизъм в България достигна своя връх. Няма стратегическо и системно мислене.

Следствие започваме да внасяме ток, цените немски и back to the early 90s.

Коментарът на Илиян Василев е публикуван в профила му във Facebook.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук