Протест миньори
Снимка: БТА

Втори ден на блокади от страна на работещите в енергийния сектор, въпреки обещанията на правителството, че въглищните централи ще работят до 2038 година, а желаещите да се преквалифицират ще получат 36 заплати накуп – нещо, за което биха завидели полицаите и военните. При пенсиониране униформените имат право на едва до 20 заплати накуп.

Основните искания на протестиращите не са съвсем ясни, но се случи това, което те казаха, че ще стане – нямат намерение да водят разговори с правителството. И не отидоха в насрочената в 16:00 часа среща при премиера.

„Очакваме промени. Ако не се случат промени, виждате, готови сме и на по-сериозни протестни действия, докато не се чуе нашата дума и не се върнат плановете за преразглеждане, тъй като, знаете, в тях нито има справедливост, нито има преход. Просто така са кръстени“, заяви Здравец Евтимов, директор на едно от най-големите въгледобивни предприятия в Пернишкия регион „Мин индъстри“.

БНР цитира протестиращи, които не знаят какво представляват плановете.

Пратени са плановете, ама какви са тия планове? Никой нищо не знае. Искат да унищожат енергетиката и това е основното. То вече единствено в България енергетиката работи и нея ще я приключат. Оттук- нататък и нашите деца ще избягат от България. Може би след някоя и друга година и България няма да я има“, споделиха енергетиците.

За пореден път синдикатите намекнаха, че ще не е изключено да се стигне  до по-крайни действия, освен блокирането на пътища.

Магистрала „Тракия“ в района на Стара Загора остава блокирана, спряно е движението по Подбалканския път в района на Гурково. Проходът на републиката беше временно отворен за превозни средства до 12 тона. Очаква се блокадата да бъде спусната отново след 20:00 часа и да продължи и през нощта.

Утре в 9:00 часа протестиращите от Перник се събират на входа на ТЕЦ „Бобов дол“, като на място ще се реши под каква форма протестите ще продължат.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов отиде при протестиращите на магистрала „Тракия“ и окуражи протестиращите да продължат с действията си. Той заяви, че е отказал среща на премиера, която беше планирана за 16:00 часа днес и изрази съмнение за размера на финансовите стимули, които предлагат от правителството за заетите в бранша.

Депутатът от ПП-ДБ и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски смята, че

протестите на енергетици и миньори изглеждат все по-политически.

Дълги месеци се търсеше решение, много разговори се проведоха, много обществени обсъждания. Сега виждате, че се отказва и разговор. Така че изглежда все по-политически предвид това, че влизаме и в кампания за местни избори. Виждаме и синдикални лидери в листите за общински съветници. Най-вероятно не се търсят отговори и решения за тези хора, а се провокират политически с оглед предстоящите местни избори“, коментира той в интервю за предаването „Неделя 150“.

Поддръжниците на управлението от ГЕРБ, на които предстои да поемат ротационното председателство на правителството, критикуваха партньорите си относно плановете. Пред националното радио Делян Добрев каза, че освен несъгласие с намеренията на правителството как точно да бъде осъществен енергийният преход, от партията на Борисов имат и съмнения за това кои фирми ще приберат парите от Брюксел.

Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове, заяви пред БНР депутатът.

Той и изтъкна, че правителството на Кирил Петков при провеждането на преговорите за Плана за справедлив преход се е съгласило да се намалят въглеродните емисии с 40%, на база 2019 г.

Нашата информация, че Асен Василев е бил там еднолично и без да има позиция на държавата, се е съгласил да се включи този текст. Всичките ни проблеми идват от две изречения на 113-а страница. Само с две изречения може да се съсипе българската енергетика. В момента се случва точно това. Пише да се намалят въглеродните емисии с 40% в сравнение с 2019 г., а това е година, когато ТЕЦ-овете са работили малко. Да намалиш емисиите на половина, означава тези ТЕЦ-ове да работят 3 месеца в годината“, обясни Добрев.

По думите на депутата от ГЕРБ „правителството се готви без търг и конкурс да похарчи 3,5 млрд. лева за фотоволтаици и батерии, които не разкриват работни места“.

Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си за местни избори – за това призовава премиерът акад. Николай Денков,

който днес е разговарял на тази тема и с политически лидери, съобщиха от правителствената пресслужба.

Денков се обяви против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението, информират от пресслужбата.

Министър-председателят очаква представителите на протестиращите днес в 16:00 часа в Министерския съвет,

за да започнат обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход

във въглищните региони. То ще продължи до края на ноември т.г., се посочва в съобщението. В него се отбелязва, че териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил са били изпратени на Европейската комисия вчера – в последния възможен срок.

Междувременно в часа, в който премиерът Николай Денков беше поканил синдикати и протестиращи за разговор, пред сградата на Министерския съвет в София започнаха да се събират протестиращи, които викат „Оставка“.

Полицейското присъствие в района е засилено.

От два дни в социалните мрежи в различни свързани с патриотична тематика групи се разпространява информация с призив за подкрепа на енергетиците. Един от основните говорители на този призив е

Сърнела Воденичарова

от Общонародна инициатива за мир и неутралитет, организатори на „Похода за мир“ и на инициативата за събиране на подписи за национален референдум „България за мир и суверенитет“.

В съобщението, което е разпространено в групи като „Свободна и мирна България“ и „България“ се призовава за „нова кръв“ и „рамо“ за подкрепа на миньорите в момент, който е определен като „исторически“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук