Николай Денков
Снимка: ЕП

Тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата и суверенна обвързаност на страната ни с Русия, както и от историческите и културни връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни на русофили и евроатлантици.

Това каза в речта си пред Европейския парламент в Страсбург премиерът Николай Денков.

Според нето пълноправното членство на България в Европейския съюз и НАТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развитие на родината ни.

„Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяване към Шенген и еврозоната“, заяви Денков.

„В най-новата си история България е била обект на непрекъснати опити за доминация, част от тях успешни, от страна на Руската империя и Съветския съюз“, каза още той и припомни, че „великоруски апетити продължават и в наши дни и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки“.

Според българския премиер страната ни е изпълнила всички изисквания за приемането ѝ в Шенгенското пространство и всяко отлагане би било неприемливо и демотивиращо за страната и нейните граждани.

„Разбираме, че в момента самото функциониране на Шенгенското споразумение е изправено пред сериозни проблеми и много страни възобновяват проверките по границите, но не смятаме, че това може да бъде аргумент за неприемането на България и Румъния.

С нашите две държави в Шенгенското пространство границите на Европа ще са по-добре защитени и Европа ще бъде по-силна“, заяви Денков.

„В Европа все по-често се забелязват известни признаци на умора от войната в Украйна и се надигат гласове против помощта за украинския народ и украинските бежанци. Все повече европейци си задават въпроса, не е ли по-добре да се направят някои отстъпки на Путин и войната да приключи“, каза още премиерът.

„Печално известно е как завършиха опитите Хитлер да бъде умилостивен с непрекъснати отстъпки. Същото важи и днес. Войната на Путин срещу Украйна всъщност е война на Путин срещу Европа, като помагаме на Украйна, помагаме на Европа, като защитаваме Украйна, защитаваме Европа.

Иначе утре в положението на Украйна може да се озове Молдова в другиден балтийските републики, после Полша, Румъния, България и други европейски държави“, каза още българският премиер.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук