Николай Денков и Володимир Зеленски. Снимка: БТА
Николай Денков и Володимир Зеленски. Снимка: БТА

На Украйна няма да бъде предадено въоръжение, което би застрашило нашата сигурност, успокои премиерът Николай Денков журналистите в кулоарите на парламента след вчерашното посещение на украинския президент Володимир Зеленски и срещите му в София.

Попитан дали е обсъдена темата за нашите руски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-300, Денков отвърна, че не може да коментира технически параметри. Обсъждали сме само възможности, при които България да се чувства защитена през цялото време, допълни той.

На въпрос ако се наложи смяна на системата за ПВО със западни, ще търсим ли по-нови технологии от съюзнически страни, министър-председателят уклончиво каза, че по принцип има такива възможности. „Може би България е изпуснала някои от тях по време на служебното правителство, но всяко такова действие отнема месеци, а понякога и години, както видяхте със самолетите (F-16, б.р.), посочи той. Украинската делегация се интересуваше най-вече от бързите решения, допълни Денков.

Премиерът обясни, че украинският държавен глава е посетил България сега, защото предстои среща на НАТО и президентът Зеленски търси подкрепа за кандидатурата в подходящия момент. Ясно е, че това (приемането на Украйна в НАТО, б.р.) не може да стане сега, допълни Денков. Според него тази визита е показала на всеки, че трябва да си зададе въпроса какво значи да си патриот.

Премиерът обясни дипломатично, че Зеленски не е отишъл в Народното събрание, защото такава е била програмата му, но се е видял с ръководствата на парламентарни групи.

Може да се предположи с голяма доза сигурност, че украинският президент не е искал да влезе в парламент, из който бродят отявлени путинисти от цели две партии, някои от които нямат никакви задръжки.

Иначе как да тълкуваме поста на лидера на т.нар. „Възраждане“ Костадин Костадинов във фейсбук профила му: „Не го докараха в Народното събрание, за да го посрещнем, както подобава.“?

Само се запитаме: с какъв акъл един лидер на „патриотична“ партия се заканва на президент на чужда държава, който 1) никога нищо лошо не му е направил; 2) нищо лошо не му прави в момента; 3) никога нищо лошо няма да му направи.

Може би грешката на Зеленски и Украйна е, че се сражават с международен престъпник, чиято армия убива, изнасилва и измъчва невинни хора, включително деца, а покрай това изравнява със земята градовете им?

Може би трябваше, както индиректно намекна и Радев вчера, Украйна да се предаде на Путин, за да няма инфлация по света?

В България има много невнятни хора, за съжаление. И нищо не може да ги спре да се държат и говорят тъпо.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук