Война в Украйна, танк
Съюзниците чакат резултати от контранастъплението, но бавят обещаното оръжие. Снимка: БТА/АП

До момента Украйна е получила малко повече от половината въоръжение, които й бяха обещани от такива нейни съюзници като САЩ, Великобритания и Германия, а новите задължения за доставка от големите играчи са намалелиq в сравнение с предишния отчетен период, се казва в доклада на Килския институт за световна икономика, съобщи БиБиСи.

По данни на немските анализатори от групата Ukraine Support Tracker, най-големите обещания от някои западни страни са валяли преди годишнината от началото на войната, а от 25 февруари до 31 май т.г. активността забележимо е спаднала.

Военната помощ придобива все по-голямо значение на фона на настъпателните планове на Украйна. Но разликата между обещаното и предоставеното оръжие е голяма“, се казва в отчета.

Заедно с това анализаторите отбелязват, че по-малки страни като Чехия, Словения, Полша и Словакия са изпълнили своите обещания доста по-честно – над 80%.

В същото време стана ясно, че жертвите от руския терор по жилищния блок в центъра на Лвив вчера нарастнаха до 10 – днес спасителните служби са извадили още едно тяло от руините – на възрастна жена.

А през нощта Русия отново изпрати поредната си порция ирански „Шахеди“ по мирни градове, този път по Днипропетровска област. От 18 безпилотника-камикадзе украинската ПВО е свалила 12, а засега потвърдените жертви са 2.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук