Политологът Димитър Аврамов. Снимка: БНР

Традиционно като общество ние комуникираме в стилистиката на снишаването – ако може да не вземем никога никаква позиция, но и да спечелим от това. Хем да сме в ЕС, ама да не го харесваме. Хем да усвояваме пари, ама да не спазваме правила.

Това е наблюдение на политолога Димитър Аврамов, с което сме напълно съгласни.

„Това, което се случи вчера, е, че България застана на по-ясна позиция в чисто прагматичните си отношения с Украйна. Ние не можем да избягаме от националния си характер, да се разгърнем и да променим политическата си природа за една нощ. Ние си говорим директно с Украйна, казваме какво можем да продадем или дадем, когато то ни бъде поискано, и това е най-нормалното“, добави той по БНР.

По думите му в крайна сметка и бизнесът, и политиката имат свое остойностяване и цинична страна.

„Ако украинската страна не е имала ясна представа за какво да помоли България, ние вероятно щяхме да сме пасивни по въпроса“, предположи политологът. Според него обаче в случая България е реагирала адекватно:

„България изглежда като човек, с когото може да се разговаря и който говори много ясно. Т.е. „да“ е да, а „не“ е не. Това се случи вчера“, заяви Аврамов и добави:

За мен позицията на президента е неадекватна, позицията на президента е безсмислена, това, което президентът каза и направи вчера, не е новина.“

За него реакцията на БСП също е неразбираема:

Няма как да си истински социалист, който вярва в равноправието и солидарността, и да заставаш на страната на нападател. Няма как да стане. Русия не е Съветският съюз.“

„Що се отнася до „Възраждане“ – всичко разбирам там. „Възраждане“ изживява един политически момент. Те много скоро ще разберат, че моментът свърши“, добави Аврамов.

Според политолога обаче визитата на Володимир Зеленски ще има ефект около 24 часа. От днес или утре ще сме свидетели на нашия си роден дневен ред, отбеляза той.

„Властта е такава, каквато си я направим. Трябва да я притискаме всеки ден и нещата ще стават“, категоричен бе Димитър Аврамов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук