Акад. Николай Денков.
Акад. Николай Денков. Снимка: БТА

Министър-председателят Николай Денков прогнозира, че мнозинството в парламента ще отхвърли ветото, което наложи президентът Румен Радев на Споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.

„Това вето ще бъде преодоляно веднага, така, че не виждам за какво да коментирам. След това ще коментирам. Имам среща с комисар Макгинес в София, така, че след това ще имам възможност да представя други коментари, ако има“, лаконичен бе премиерът.

Малко по-рано председателят на ДПС Делян Пеевски определи решението на президента Радев да наложи вето само с  думата – срам. Според него Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на Президента, като с това потвърди подкрепата към Украйна и украинския народ.

А вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви пред журналисти, че е важно народното събрание да си свърши работата:

„За мен е важно да бъдат видени мотивите и от малкото, което видях, мога да изразя съжаление за това решение. Доколкото ми е известно отпадналата необходимост се е случвала по време на служебните правителства и не ми е ясно да са взимали мерки те да бъдат използвани в други ситуации, така както са цитирани“, коментира Габриел.

В позиция на фейсбук страницата си от ГЕРБ обявиха, че за пореден път президентът Румен Радев демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от Европейския съюз и НАТО.

От ГЕРБ заявяват, че „демокрация и свобода не може да се защитават и отстояват с политическо лицемерие и с различни позиции за външна и вътрешна употреба.“

Като член на НАТО и ЕС България следва позицията на демократичния свят. А мнозинството в парламента има ясна и последователна евроатоалнтическа политика в подкрепа на правото на Украйна да защитава своите граждани и територии, става ясно от позицията на партията.

Суверенитет и стабилност не се постигат с разделени институции и различни позиции по геостратегическите теми, допълват от ГЕРБ.

Припомняме, че тази сутрин държавният глава върна за ново обсъждане в Народното събрание Споразумението с Киев. То предвижда страната ни да предостави безвъзмездно 100 БТР-и от въоръжението на МВР.  Според правителството те са с отпаднала необходимост. Според президента БТР-ите могат да се използват за охрана на границата или при бедствия и аварии.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук