Евродепутати пред Министерството на вътрешните работи на Австрия
Евродепутати пред Министерството на вътрешните работи на Австрия Снимка: БТА

Евродепутати от групата на либералите в Европарламента, сред които и българският евродепутат Илхан Кючюк демонстрираха във Виена в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген. Освен Кючюк, организатори на протеста пред Министерството на вътрешните работи на Австрия бяха румънският евродепутат Влад Ботош и Хелмут Брандщетер, член на австрийския парламент от австрийската либерална партия NEOS.

„Отговаряме на критериите от 2011 г. и за нас членството в Шенген е безалтернативно. За нас е ясно, че ветото което правителство на Австрия наложи, служи за вътрешнополитически цели, търсейки създаването на „усещане“ за сигурност на гърба на България и Румъния. Днешната демонстрация цели да насочи вниманието на австрийското общество върху това. Шенген е държавна цел и всеки, който има трибуната да говори, трябва да го направи“, заяви Кючюк.

По думите му е изключително важно България и Румъния да говорят заедно публично по темата, с ясни и конкретни послания. Според евродепутата е необходим публичен натиск, с който да се обясни на австрийското правителство, че външната граница на ЕС ще бъде охранявана по-добре и австрийските граждани ще се чувстват по-сигурни, ако България е част от Шенген.

Утре Илхан Кючюк ще бъде в Нидерландия, където му предстоят разговори с представители на двете водещи партии в страната.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук