Изборен кодекс

Депутатите ще гласуват промените в Изборния кодекс окончателно в пленарна зала. Вчера от ГЕРБ не успяха да съберат необходимото мнозинство в Комисията по правни въпроси, за да прокарат предложението си за мажоритарен вот в един тур за Велико Народно събрание. Против идеята гласува и опозицията, и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“. ДПС също се обявиха против идеята.

Как би се гласувало при евентуално свикване на ВНС?

Вероятността ГЕРБ да прокара идеите си днес в пленарна зала  не е голяма. Вариантите са два – или да събере подкрепа в последния момент, или кворумът да е много нисък, което да даде  възможност за приемане на предложения с малко гласове.

Ако идеите на ГЕРБ за смесена система бъдат окончателно отхвърлени от депутатите, но управляващата партия все пак успее да събере 160 гласа за свикването на Велико Народно събрание за приемане на нова конституция, изборите за 400 депутати ще се провеждат пропорционално, както се гласува за обикновен парламент.

Окончателно- избирателят решава дали да гласува с  хартиена бюлетина или машинно

Депутатите  от правната комисия потвърдиха решението си, взето на първо четене в пленарна зала, гласоподавателите да имат право да избират как да гласуват по време на избори – на машина или с традиционната хартиена бюлетина. Аргументът е, че ползването на машина значително затруднява някои гласоподаватели, особено по-възрастните.

Законопроектът предвижда възможност за машинен вот да има в секциите с над 300 избиратели, а отговорността за закупуването, поддръжката, експлоатацията и съхранението на устройствата мнозинството прехвърли изцяло на ЦИК.

Именно несъгласна с това, в края на август председателят на изборната комисия Стефка Стоева подаде оставка. Срокът за номинация на заместник на Стоева изтече снощи.

Вчера бившия омбудсман Мая Манолова и представители на „Демократична България“ не бяха допуснати до заседанието на правната комисия, на което се обсъждаха промените в Изборния кодекс. Според тях готвените поправки ще позволят фалшифицирането на вота.

Заради промените в Изборния кодекс се очаква  антиправителствените протести, които продължават вече 70 дни,  да започнат още от сутринта пред сградата на Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!