Депутатите ще гласуват промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки санкции за компютърни престъпления. В пленарната зала влизат и две проекторешения на ГЕРБ, свързани с доклад на Сметната палата за обществените поръчки на АПИ и за временна комисия за всички меморандуми, подписани от Министерския съвет за последната 1 година, пише БНР.

Поправките в Наказателния кодекс, които депутатите ще гледат на първо четене завишават максималните наказания за компютърни престъпления сред интелектуалната и индустриалната собственост и за престъпления, свързани с детска сексуална експлоатация в интернет.

За умишлено заразяване на компютърна мрежа, която е част от критичната инфраструктура, наказанието е лишаване от свобода до 12 години и глоба до 20 хиляди лева.

Парламентът ще гласува и дали да създаде временна анкетна комисия по искане на ГЕРБ, в която да разгледа всички меморандуми и писма за намерения, подписани от МС в периода 12 май 2021 до 20 април 2022 година.

От ГЕРБ настояват още парламентът да поиска от Сметната палата окончателен одитен доклад за сключването и изпълнението на договорите за обществени поръчки от пътната агенция във връзка с толсистемата от началото на проектирането ѝ до края на 2020.

Депутатите ще разгледат и поправките, предложени от „Възраждане“, в закона за данъка върху добавената стойност, които предвиждат нулева ставка за храни, лекарства и електроенергия. Партията на Костадин Костадинов настоява за тази мярка заради високата инфлация и ниската покупателна способност на българските граждани, а по този начин ще бъдат подкрепени домакинствата и бизнеса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук