Евровизия 2022

Бруталното нахлуване на руския президент Владимир Путин все още не е осигурило на Украйна членство в НАТО или Европейския съюз, но изглежда, че ще я тласне към третата ѝ победа в ежегодния конкурс за песен „Евровизия“, съобщава „Политико“.

Изпълнението на „Стефания“ на оркестър „Калуш“ – песен, която уж е за майката на фронтмена Олег Псюк и съдържа думи като „Винаги ще намеря пътя към дома, дори ако всички пътища са разрушени“, е горещият фаворит за победа на финала тази събота.

Участниците в „Евровизия“ официално обещават, че песенният фестивал „в никакъв случай няма да бъде политизиран“, но това не е първият път, когато има отклонения от тази граница. Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), обединението на обществените медийни организации, което провежда конкурса „Евровизия“, винаги е твърдял, че ежегодното събитие е строго аполитично и трябва да покаже, че музиката може да обедини Европа. За тази цел EBU е принуждавал националните представители да променят текстовете на песните си, отхвърлял е заявки за участие заради прекомерна политическа насоченост и дори е прилагал технология за борба с хулите.

Но тъй като тазгодишният конкурс в Торино се провежда в сянката на продължаващата война на Русия в Украйна, ангажиментът на EBU към политическия неутралитет е подложен на сериозно изпитание.

В първите часове след като Путин започна инвазията си срещу Украйна на 24 февруари, EBU се противопостави на призивите Русия да бъде изключена от конкурса. Но само ден по-късно обяви, че руското участие ще бъде забранено, тъй като то може да „накърни престижа на конкурса“.

Украинският оркестър „Калуш“ написва „Стефания“ преди инвазията, но песента е изпълнена с едва прикрити патриотични чувства: „Майка Стефания, майка Стефания; полето цъфти, но косата й посивява“. Песента привидно е за едноименната майка на фронтмена Псюк, но текстът звучи много силно, сякаш е написан за родината му. „Тя ме люлееше като бебе, тя ми даде ритъм“, се казва в един от стиховете. „И не можеш да ми отнемеш силата на волята, тъй като я получих от нея.“

„Стефания“ премина през полуфинала на Евровизия във вторник и сега е категоричният фаворит за спечелване на големия финал в събота. Причината до голяма степен е поради начина, по който се оценява конкурсът. Очаква се украинската група да получи точките за солидарност от общественото гласуване, което съставлява 50% от крайната оценка, която определя победителя в състезанието, а останалите 50% се определят от професионално жури.

Калуш не бе първият избор на Украйна за конкурса. В украинското национално състезание, което определя участието на страната в Евровизия, победител стана Алина Паш с песента си „Tini Zabutykh Predkiv“ или „Shadows of Forgotten Ancestors“ – националистическа песен за неволите на Украйна през вековете. Но след обвинения, че Паш е нарушила украинския закон, пътувайки през 2015 г. до Крим от Русия, тя беше принудена да се оттегли.

Не всички членове на Калуш са стигнали до Торино. Влад Курочка, известен още като MC KylymMen трябваше да се оттегли, за да изпълнява задълженията си в силите за териториална отбрана на Украйна.

Ако Калуш спечели в събота, традицията на Евровизия повелява Украйна да бъде домакин на конкурса следващата година. Дали Евровизия може да се завърне в Киев през 2023 г., може да е крайното политическо изявление.

Текстът е публикуван в „Политико“, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук