Депутатите , народно събрание
Снимка: БТА

Народното събрание ще обсъди на второ четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда точка първа от програмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

На първо четене законопроектът бе приет на 20 септември миналата година. С него се създава механизъм за прилагане на европейски регламент и рамка за скрининг на преки чуждестранни инвестиции в ЕС.

Според доклада на Комисията по икономическа политика и иновации целта на законодателните изменения е българската икономика да бъде предпазена от инвестиции с „корозивен капитал“, т.е. инвестиции или придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност или обществения ред в България, а в по-широк смисъл – и на сигурността на европейските и атлантическите партньори на България. Предвижда се създаване на Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции, свързани със сигурността и обществения ред, като постоянно действащ колективен орган, който се подпомага материално-технически от Българската агенция за инвестиции, а министърът на иновациите и растежа издава правилник за организацията и дейността му.

Между първо и второ четене са постъпили две предложения за промени. Едното е от депутатите от ГЕРБ-СДС Александър Иванов, Румен Христов, другото – от народните представители от ДПС Йордан Цонев и Станислав Анастасов. В мотивите към измененията, предлагани от ГЕРБ-СДС, се посочва, че с тях се цели да се облекчи възможността стратегическите обекти от значение за националната сигурност да ползват мерките за насърчаване на инвестициите, предвидени в закона. В мотивите към предложенията за промени, направени от депутатите на ДПС, се посочва, че предлагат да се извършва скрининг на чуждестранната инвестиция, която следва да отговаря на определени критерии, сред които завишаване на прага за оборота на дружеството, което желае да извърши инвестиция в България на два милиона евро, както било в Румъния.

На второ четене се очаква да бъдат обсъдени и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи.

Вчера депутатите започнаха с обсъждането на първо четене на четири законопроекта за промени в Закона за здравето. Днес се очаква след фиксираните точки в програмата депутатите да продължат с разглеждането им.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук