Николай Денков
Снимка: БТА

България и Украйна към момента не са обсъждали двустранно споразумение. Това заяви премиерът Николай Денков от трибуната на Народното събрание.

„Докато съм министър-председател никога няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило, няма да се промени и всякакви опити да се измислят подобни теми нямат отношение към българското правителство днес.

По отношение на декларацията, която подписахме с министър-председателя на Украйна, тя не поема нови ангажименти за България, тя е приета от МС и затова не изисква ратификация на Народното събрание. За момента не се обсъжда и не е обсъждано двустранно споразумение. Ако се пристъпи към подготовка на такова споразумение, то ще бъде внесено за ратификация в Народното събрание“, заяви Денков.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че е подписал с украинския си колега единствено писмо за намерения и всичко, което постъпи като заявка от украинска страна, ще бъде внесено за обсъждане в парламента.

„То е общ текст, в който потвърждаваме готовността ни да помагаме с политически, дипломатически, хуманитарни и военни мерки и разширяваме сътрудничеството в образованието и подготовката на наша територия на украински военни. Всяко едно действие по него ще иска вашето одобрение и при заявка от украинска страна, имаме готовност да продължим“, заяви Тагарев.

„Срещата в Париж беше работна среща за обмен на мнения. Тя не е била предвидена да взема решения и да подписва каквито и да е било документи. Аз няма какви документи да подпиша на тази среща“, обясни Тагарев.

„Има някои страни, които са подписали такива споразумения (с Украйна – бел.ред.) на двустранна основа, като те са в духа на декларацията на Г-7, към която и ние се присъединихме за даване на гаранция за сигурността на Украйна, в случай че войната вече е приключила, тя отново обект на агресия, все още не е станала член на НАТО“, обясни Тагарев. Ние такова споразумение не готвим, ако решим, то абсолютно задължително ще изисква санкцията на парламента, каза министърът.

„Ние не можем да поддържаме позиция, която не е одобрена национална позиция. Ние се придържаме твърдо и категорично към националните позиции“, заяви той по повод срещата в Париж.

България е поела ангажимент в съответствие на решенията на Народното събрание и в програми на НАТО да обучава украински военнослужещи, каза Тагарев. Програмите на НАТО са за обучение по например английски език, без въоръжение. Вашите решения предвиждат обучения на украински военнослужещи, включително с въоръжение. Достатъчно прозрачни сме, когато има такива обучения, обясни той. Тагарев каза още, че такива военнослужещи, обучаващи се с въоръжение, няма в България.

Тагарев посочи, че не е коментирал изпращането на български военнослужещи на мисия в Молдова във връзка с възникналото напрежение в молдовския сепаратистки Приднестровски регион.

Тодор Тагарев обясни, че с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров е подписал писмо за намерение (октомври миналата година – бел. ред.), с което се потвърждава готовността на България да помага на Украйна с дипломатически, политически, хуманитарни и военни мерки. Също така разширяваме възможностите за сътрудничество в областите образование, военнотехническо сътрудничество и подготовка на наша територия. Всяко едно конкретно действие ще иска одобрението на Народното събрание, каза още министърът.

Днес Народното събрание изслуша министър-председателя Николай Денков и военния министър Тодор Тагарев във връзка с посещението в Украйна в началото на тази седмица. Искането за изслушване на Денков е по предложение на БСП, а от ДПС настояха към него да се присъедини и министърът на отбраната. И Денков, и Тагарев вече категорично заявиха, че България не планира изпращането на наши военни в Украйна. Въпреки това към тях прозвучаха сериозни критики и искане да обяснят какво представлява подписаното в Киев двустранно споразумение за сигурност с Украйна.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук