Бойко Борисов и Делян Пеевски
Бойко Борисов и Делян Пеевски

Два дена – точно толкова партията на Бойко Борисов дава на ПП-ДБ да се запознаят с коалиционното споразумение, което от ГЕРБ ще предложат. Ако не са съгласни с него, изходът е избори.

Това стана ясно от изказване на Борисов пред журналисти. Той обясни какво очаква да се случи през следващата седмица.

„На 5 март ще представя на партията коалиционното споразумение, на 6 март ще го дам на колегите от ПП-ДБ да го четат, след това имаме конгрес в Букурещ, на 8-ми вече дотогава Денков и Габриел ще са привършили оценките на министрите и ако искат да разговаряме за коалиционно управление, за целия мандат, по всички теми, ще има време през тези няколко дена да си сложат бележки или да го преправят. Аз ще оставя тук преговаряща група и съответно на 8-ми, ако сме се разбрали, вървим напред, ако не сме се разбрали – гласуваме оставката на Денков и кабинета и отиваме на избори. Ние спокойно, търпеливо ще се опитаме да преглътнем предизборната им кампания и квалификациите“, разясни плановете си Борисов.

Той обясни, че новите парламентарни избори са избори за регулаторите.

„Доколкото разбирам новите парламентарни избори ще бъдат за регулаторите, ние няма да работим за парламентарно мнозинство и Министерски съвет. Регулаторите се разпростират до голяма степен от това, което парламентът и общините правят“, допълни Бойко Борисов.

Той смята, че „колегите вече са в предизборна компания“.

„Ние сме партия за Европейското развитие на България. Европа работи с коалиционни споразумения, а не със сглобки“, заяви Борисов.

В същото време новоизбраният съпредседател на ДПС Делян Пеевски заяви, че партията му е важно да има правителство. Той коментира представеният от Борисов график, като обясни, че за ДПС избори две в едно са „идеален вариант“.

Ще разберем тогава дали са разбрали ПП-ДБ къде са, или са дечица в детска градина“, каза Пеевски.

„Ако са разумни хора, политици, сериозни, няма да хвърлят държавата в криза, ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно. След като видим какво ще правят, ние ще преценим кое и как ще подкрепяме“, добави той.

Според него държавата не трябва да бъде хвърлена в криза,

а всичко друго са бъдещи преговори, които трябва да се водят. Сериозните мъже трябва да седнат сериозно, сериозните партии да преговарят и да направят стабилно правителство, смята Пеевски.

След което отново отправи нападки и обидни квалификации, този път насочени лично към Николай Денков.

„Гледам вчера премиера, който почти е в оставка, се изходи по неподходящ начин и се направи на мъж, нека си прибере това самочувствие“, коментира съпредседателят на ДПС.

„Той е просто един назначен премиер от парламента, да остави лидерите на партиите да преговарят и да не прави неща, които могат да бутнат България в криза“, посочи още депутатът.

По думите му не е сериозно за един премиер да казва „това – да, това – не“ без да е прочел нещо. Нека се научи да чете, да гледа. Мислех, че за тези девет месеца е станал по-мъдър, вчера не го видях това, напротив, коментира Пеевски, цитиран от БТА.

По думите му изборите винаги са вариант.

За ДПС това е чудесен вариант „две в едно“, ние сме готови за избори, но не е добре за държавата, отбеляза Пеевски и добави, че трябва да се мисли за хората.

Той посочи, че за ДПС е важен държавният интерес и хората, след това слагат на второ място партийния си интерес.

Нека го направят и другите, да бъдат като ДПС и да мислят за България, призова той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук