Николай Денков
Акад. Николай Денков. Снимка: БТА

Депутатите отхвърлиха предлагания от „Продължаваме промяната“ (ПП) проект на декларация за определяне на приоритетите пред България и мерките, необходими за тяхното постигане.

Декларацията беше отхвърлена с 84 гласа „против“, получи 63 гласа „за“, 30 депутати пък се въздържаха.

„За“ гласуваха единствено „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. „Против“ бяха ГЕРБ и „Възраждане“, само 5 депутати от ДПС гласуваха – всички „против“, БСП се въздържаха. „Български възход“ също бяха „въздържал се“.

Декларацията бе отхвърлена без разисквания и дори с цинични коментари относно полагащия се на темата дебат.

Кандидатът на „Продължаваме промяната“ за министър-председател академик Николай Денков коментира отхвърлянето, като посочи, че голяма част от залата не е готова изобщо да влезе в дискусията какви са приоритетите на България.

В декларацията се предлагаха четири национални цели:

  • Развитие на конкурентна иновативна икономика
  • Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото
  • Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие
  • Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване

Николай Денков благодари на колегите си, че са се включили в гласуването. Той посочи, че се е видяло, че голяма част от тази зала не е готова изобщо да влезе в тази дискусия – какви да са приоритетите на България в следващите години.

Приемането на документа бе условие на „Продължаваме промяната“, за да предложат кабинет на малцинството, заедно с „Демократична България“. Ако не получи подкрепа при гласуването в пленарната зала, Николай Денков ще върне на президента Радев празна папка с неизпълнен мандат, обеща той преди дни.

Ако „Продължаваме промяната“ не успеят да реализират втория мандат, президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на някоя от останалите парламентарно представени партии. През последните няколко дни на дневен ред излезе отново вариантът „Демократична България“. Предложи го лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като даде знак, че е готов да подкрепи правителство на малцинството на ПП и ДБ. Другата и по-вероятна опция е „Български възход“ на Стефан Янев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук